Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pri potýčkach v Jeruzaleme utrpelo zranenia najmenej 169 ľudí

Ľudia skandujú slogany a mávajú vlajkami Hamasu počas protestu proti pravdepodobnému vysťahovaniu palestínskych rodín z ich domovov po piatkových večerných modlitbách, obvyklých počas pôstneho mesiaca ramadán pri al-Aksá, najväčšej mešite v Jeruzaleme 7. mája 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Piatkové násilie vypuklo po tom, ako sa bezpečnostné zložky židovského štátu vo veľkých počtoch rozmiestnili pri al-Aksá, najväčšej mešite v Jeruzaleme, kde v tom čase prebiehali večerné modlitby.

Jeruzalem 8. mája (TASR) - Najmenej 163 Palestínčanov a šesť príslušníkov izraelskej polície utrpelo zranenia počas piatkových násilností v Jeruzaleme. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Palestínsky Červený kríž a izraelskú políciu.

Palestínsky Červený kríž tiež uviedol, že väčšina z nich sa zranila počas potýčky pri mešite al-Aksá vo východnom Jeruzaleme. Hovorkyňa tejto organizácie zároveň informovala o tom, že z dôvodu preťaženia kapacít na pohotovostiach bola pre zranených zriadená provizórna vonkajšia nemocnica.

Ako skôr informovala zdravotná služba Palestínskeho Červeného kríža, väčšina zranení bola spôsobená pogumovanými kovovými projektilmi a šrapnelmi z omračovacích granátov.

Piatkové násilie vypuklo po tom, ako sa bezpečnostné zložky židovského štátu vo veľkých počtoch rozmiestnili pri al-Aksá, najväčšej mešite v Jeruzaleme, kde v tom čase prebiehali večerné modlitby, obvyklé počas pôstneho mesiaca ramadán.

V posledných dňoch vypukli násilnosti medzi demonštrantami a políciou v súvislosti so situáciou vo štvrti Šajch Džarrá vo východnej časti Jeruzalema, pripomína agentúra AP.

Desiatkam Palestínčanov tam hrozí vysťahovanie po dlhom právnom boji so židovskými osadníkmi, ktorí sa pokúšajú získať kontrolu nad nehnuteľným majetkom v tejto štvrti ležiacej severne od jeruzalemského Starého mesta.