Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri potýčkach v Predjordánsku utrpelo zranenia vyše 140 Palestínčanov

Palestínski demonštranti hádžu kamene na príslušníkov izraelských bezpečnostných síl počas zrážok v palestínskej dedine Beita na hranici s Izraelom na Západnom brehu Jordánu 2. júla 2021. Foto: TASR/AP

Palestínsky Červený kríž uviedol, že zranenia utrpelo 146 Palestínčanov, z toho deviati dôsledkom ostrej paľby.

Ramalláh 23. júla (TASR) - Viac než 140 Palestínčanov utrpelo zranenia v piatok pri potýčkach s izraelskými vojakmi v palestínskej dedine Bajta v Predjordánsku, uviedli zdroje zdravotníkov. Informovala o tom agentúra AFP.

K potýčkam došlo počas protestov proti výstavbe osady Eviatar - jednej z nelegálnych židovských osád. Izraelská armáda uviedla, že "ľahké zranenia" utrpeli aj dvaja jej vojaci.

V Bajte na severe Izraelom okupovaného západného brehu Jordánu sa zhromaždili stovky Palestínčanov. Oblasť je dejiskom častých demonštrácií proti rozširovaniu židovských osád na palestínskom území, pripomína AFP.

Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania na vojakov hádzali kamene, pričom armáda reagovala "prostriedkami na potlačenie nepokojov".

Palestínsky Červený kríž uviedol, že zranenia utrpelo 146 Palestínčanov, z toho deviati dôsledkom ostrej paľby.

Židovskí osadníci začali s výstavbou osady Eviatar začiatkom mája. Výstavba prebieha v rozpore s izraelskými zákonmi i medzinárodným právom a v radoch Palestínčanov vyvolala búrlivé protesty, píše AFP.