Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri potýčke so Srbmi v Kosove bolo zranených asi 25 príslušníkov KFOR

Poľskí vojaci, ktorí sú súčasťou medzinárodnej vojenskej mierovej misie KFOR pod taktovkou NATO (vpravo) a kosovskí policajti strážia budovu obecného úradu v obci Zvečan na severe Kosova v pondelok 29. mája 2023. Foto: TASR/AP

Srbi sa v obci Zvečan dostali do potýčok s miestnou políciou už ráno. Popoludní vojaci KFOR vyzvali Srbov, aby uvoľnili cestu dvom vozidlám kosovských špeciálnych policajných jednotiek.

Zvečan 29. mája (TASR) - Asi 25 vojakov nasadených v mierovej misii KFOR pod vedením NATO v Kosove utrpelo v pondelok zranenia pri zrážkach so srbskými demonštrantmi, ktorí požadovali odvolanie nedávno zvolených starostov z radov etnických Albáncov. S odvolaním sa na KFOR o tom informovala agentúra AFP.

Srbi sa v obci Zvečan dostali do potýčok s miestnou políciou už ráno. Popoludní vojaci KFOR vyzvali Srbov, aby uvoľnili cestu dvom vozidlám kosovských špeciálnych policajných jednotiek.

Vojaci potom podľa svedkov a miestnych médií použili slzotvorný plyn a omračujúce granáty, aby takto ochránili kosovských policajtov vo vozidlách i na rozohnanie protestujúcich. Zhromaždení Srbi odpovedali hádzaním kameňov a iných tvrdých predmetov.

Sily KFOR vo vyhlásení spresnili, že v dôsledku toho niekoľko vojakov talianskeho a maďarského kontingentu KFOR utrpelo zranenia ako zlomeniny a popáleniny v dôsledku výbuchu zápalných zariadení.

Aliancia NATO vo svojom vyhlásení dôrazne odsúdila "nevyprovokované útoky" proti jednotkám KFOR a dodala, že "takéto útoky sú absolútne neprijateľné".

Napätie v Kosove sa zvýšilo počas uplynulého týždňa. Srbsko následne uviedlo svoju armádu do stavu vysokej pohotovosti a na hranice s Kosovom, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Belehradu, vyslalo armádne posily,

Spojené štáty a Európska únia zintenzívnili svoje snahy pomôcť pri riešení kosovsko-srbského sporu v obave z ďalšej nestability v Európe - v čase, keď na Ukrajine naďalej zúri vojna rozpútaná Ruskom.

EÚ dala Srbsku aj Kosovu jasne najavo, že musia normalizovať svoje vzťahy, ak chcú dosiahnuť nejaký pokrok smerom k vstupu do bloku, konštatovala agentúra AP.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok označil situáciu v Kosove za "znepokojujúcu" a obvinil USA a NATO z toho, že si nárokujú dominanciu v tejto časti sveta.

"V strede Európy, na mieste, kde NATO v roku 1999 uskutočnilo agresiu proti Juhoslávii, sa schyľuje k veľkému 'výbuchu'," varoval Lavrov vo vyhlásení v kenskej metropole Nairobi, kam pricestoval na vopred nemedializovanú návštevu.