Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri požiari irackej nemocnice pre chorých s covidom zahynulo 82 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mnoho usmrtených pacientov bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a liečilo sa na ochorenie COVID-19.

Bagdad 25. apríla (TASR) - Až 82 ľudí zahynulo a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia pri požiari, ktorý v sobotu neskoro večer zachvátil nemocnicu pre pacientov v ochorením COVID-19 v irackom hlavnom meste Bagdad. V nedeľu o tom informovalo iracké ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolali tlačové agentúry AFP a AP.

Podľa prvých správ vybuchla nádrž s kyslíkom určeným pacientom. Na miesto urýchlene prišli hasiči a začali bojovať s plameňmi, ktoré sa rozhoreli na druhom poschodí Nemocnice Ibn al-Chatíba na jednotke intenzívnej starostlivosti. Tímy civilnej ochrany uhasili požiar v nedeľu v skorých ranných hodinách.

Iracký premiér už odvolal hlavných predstaviteľov nemocnice.

Mnoho usmrtených pacientov bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu a liečilo sa na ochorenie COVID-19.

Desaťročia konfliktov a nedostatočné investície sa podpísali pod chabú úroveň irackých nemocníc, ktoré zápasia s nedostatkom liekov a nemocničných lôžok.

V stredu prekročil počet prípadov covidu v krajine jeden milión, čo je najviac zo všetkých arabských štátov.

Sanitka odváža telá obetí požiaru, ktorý vypukol v nemocnici na predmestí indického veľkomesta Bombaj v piatok 23. apríla 2021. Archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Výberová chronológiu požiarov nemocníc od roku 2020:


2020

9. mája – Moskva (Rusko)
Pri požiari v moskovskej nemocnici, v ktorej ošetrujú ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2, zahynul jeden pacient. Približne 300 ďalších z objektu evakuovali. Požiar vznikol na jednotke intenzívnej starostlivosti, a to v dôsledku poruchy pľúcneho ventilátora.


12. mája – Petrohrad (Rusko)
Päť pacientov infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorí boli napojení na umelú pľúcnu ventiláciu, zahynulo pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti v petrohradskej Mestskej nemocnici sv. Juraja.


23. mája – Zelenodoľsk (Rusko)
Traja ľudia prišli o život pri požiari, ktorý vypukol v nemocnici v meste Zelenodoľsk, ležiacom na východe európskej časti Ruska. Tri ďalšie osoby utrpeli zranenia. Predpokladanou príčinou vzniku požiaru bol skrat.


28. mája – Dháka (Bangladéš)
Päť ľudí zahynulo pri požiari, ktorý vypukol na izolovanom oddelení pre pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19, vybudovanom pri nemocnici v bangladéšskej metropole Dháka. Príčinou požiaru v jednej z najlepších nemocníc v krajine bol výbuch klimatizačnej jednotky.


29. júna – Alexandria (Egypt)
Pri požiari v nemocnici v egyptskom pobrežnom meste Alexandria zahynulo sedem pacientov infikovaných novým koronavírusom. Príčinou požiaru bola pravdepodobne porucha klimatizácie v časti nemocnice určenej na izoláciu pacientov s ochorením COVID-19. Okrem siedmich mŕtvych si požiar vyžiadal aj sedem zranených.


9. augusta – Vidžajaváda (India)
Sedem ľudí nakazených novým druhom koronavírusu zomrelo pri požiari, ktorý vypukol v hoteli Swarna Palace nachádzajúcom sa v meste Vidžajaváda v indickom štáte Ándhrapradéš. Najmenej 22 ľudí previezli do nemocnice. Príčinou požiaru bol podľa polície skrat v elektrickom vedení.


14. novembra - Piatra Neamt (Rumunsko)
Pri požiari na jednotke intenzívnej starostlivosti vyhradenej pre pacientov s ochorením COVID-19 v nemocnici mesta Piatra Neamt na severovýchode Rumunska prišli o život desiati hospitalizovaní, sedem ďalších ľudí utrpelo rozsiahle popáleniny. Pravdepodobnou príčinou požiaru bol skrat v elektrickom vedení.


27. novembra – Rádžkot (India)
Najmenej päť životov a 28 zranených si vyžiadal požiar na oddelení pre pacientov s ochorením COVID-19 v súkromnej nemocnici v meste Rádžkot, ktoré sa nachádza v západoindickom zväzovom štáte Gudžarát. Horieť začalo na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sa na komplikácie spojené s nákazou koronavírusom SARS-CoV-2 liečilo 33 pacientov.


19. decembra – Gaziantep (Turecko)
Deväť ľudí prišlo o život pri požiari, ktorý vypukol v súkromnej nemocnici v meste Gaziantep na juhu Turecka na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sa liečili pacienti s ochorením COVID-19. Požiar spôsobil výbuch kyslíkového ventilátora.


26. decembra – Ubur (Egypt)
Pri požiari v nemocnici určenej na liečbu pacientov s koronavírusom v meste Ubur, ležiacom na severovýchode Egypta, zahynulo sedem ľudí a niekoľko ďalších utrpelo zranenia.


2021

29. januára – Bukurešť (Rumunsko)
Najmenej štyria ľudia prišli o život pri požiari, ktorý vypukol v jednej z hlavných nemocníc metropoly Rumunska, určenej aj na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Požiar v Ústave infekčných chorôb Mateia Balša si vynútil evakuáciu približne sto pacientov.


4. februára – Záporožie (Ukrajina)
Štyria ľudia zomreli pri požiari v nemocnici určenej na liečbu pacientov s novým koronavírusom v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Medzi obeťami boli traja pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna lekárka.


26. marca – Bombaj (India)
Najmenej desať obetí si vyžiadal požiar budovy v indickej finančnej metropole Bombaj, v ktorej sa nachádza nemocnica s oddelením pre pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 70 pacientov, ktorí sa liečili v súkromnej nemocnici Sunrise Hospital, evakuovali do ďalších nemocníc v Bombaji.


6. apríla – Budapešť (Maďarsko)
Jedna z dvoch osôb, ktoré utrpeli zranenia pri požiari v Nemocnici sv. Margity v III. budapeštianskom obvode, zomrela. Do bezpečia sa podarilo evakuovať celkove 37 ľudí.


23. apríla – Bombaj (India)
Trinásť pacientov s koronavírusom prišlo o život pri požiari, ku ktorému došlo v nemocnici na predmestí indického veľkomesta Bombaj v oblasti Virár. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sa v čase vypuknutia požiaru nachádzalo 17 pacientov, štyroch sa podarilo previezť do iných zariadení.