Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri prestrelke na hranici Arménska a Azerbajdžanu zahynuli traja ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Časť Karabachu, ktorá stále zostáva pod kontrolou arménskych separatistov, strážia ruské jednotky.

Jerevan 5. marca (TASR) - Prestrelka, ku ktorej došlo v nedeľu v spornom regióne Náhorný Karabach na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, si podľa úradov vyžiadala najmenej troch mŕtvych. Podľa agentúry AFP o tom informovali miestne úrady.

Proarménske separatistické orgány na margo incidentu uviedli, že "sabotážna skupina azerbajdžanských ozbrojených síl spustila paľbu na auto patriace pasovému a vízovému oddeleniu polície", pričom zahynuli traja policajti.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany túto verziu poprelo a uviedlo, že jeho jednotky sa snažili zastaviť vozidlá so zbraňami, keď "strieľali na azerbajdžanských vojakov". V dôsledky paľby sú na oboch stranách mŕtvi a zranení.

Arménske ministerstvo zahraničných vecí označilo interpretáciu incidentu zo strany Azerbajdžanu
za "absurdnú" a za výsledok "provokácie - vopred naplánovanej a na pokyn najvyššieho vedenia".

Od vojny v roku 2020, ktorá si vyžiadala viac ako 6500 mŕtvych a znamenala pre Arménsko vzdanie sa území ovládaných ním celé desaťročia, panuje medzi susednými krajinami krehké prímerie.

Časť Karabachu, ktorá stále zostáva pod kontrolou arménskych separatistov, strážia ruské jednotky.

AFP súčasne pripomenula incident z vlaňajšieho decembra, keď skupina samozvaných azerbajdžanských environmentálnych aktivistov zatarasila jedinú cestu spájajúcu Karabach s Arménskom - Lačinský koridor. Stalo sa tak údajne na protest proti - podľa nich - nelegálnej ťažbe dreva.

Jerevan následne obvinil Baku z blokády Lačinského koridoru.

Po nedeľňajších zrážkach Arménsko uviedlo, že "vyslanie medzinárodného vyšetrovacieho tímu do Lačinského koridoru a Náhorného Karabachu sa stáva životne dôležitou nevyhnutnosťou".

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zasa konštatovalo, že incident z nedele opäť dokazuje, že Azerbajdžan musí vytvoriť kontrolné stanovište na ceste spájajúcej mesto Lačin na západe Azerbajdžanu s lokalitou Chankendi, čo je Azebajdžanom používaný názov pre mesto Stepanakert - hlavné mesto Náhorného Karabachu - medzinárodne neuznanej Republiky Arcach.