Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri príležitosti 50. výročia rozpadu The Beatles objavili vzácnu fotku

Na archívnej snímke z 24. júna 1966 členovia svetoznámej britskej skupiny The Beatles zľava George Harrison, Paul McCartney, John Lennon a v pozadí na bubnoch Ringo Starr koncertujú v Mníchove. V paitok 10. apríla 2020 uplynulo 50 rokov od rozpadu tejto liverpoolskej skupiny. Foto: TASR/DPA

Fotografia bola vyhotovená v roku 1959 v Liverpoole.

Londýn 10. apríla (TASR) - Ojedinelú, dosiaľ nezverejnenú fotografiu hudobného tria, z ktorého sa neskôr stala svetoznáma skupina The Beatles, objavili v Británii pri príležitosti 50. výročia rozpadu tohto hudobného telesa. Informovala o tom v piatok stanica BBC.

Snímka, ktorú objavila spoločnosť Tracks Ltd. zameriavajúca sa na memorabílie, zachytáva zoskupenie The Quarrymen a jeho troch členov - Paula McCartneyho, Johna Lennona a Georgea Harrisona - rok predtým, ako sa stali The Beatles. Fotografia bola vyhotovená v roku 1959 v Liverpoole.

"O štyri roky neskôr zažili nepredstaviteľnú slávu, ktorá trvá dodnes. Existuje iba zopár fotografií skupiny The Quarrymen, a takýto objav je veľmi vzácny," povedal hudobný historik a expert na The Beatles Mark Lewisohn.

Lennon založil skifflovú a rokenrolovú skupinu The Quarrymen začiatkom roku 1957 spolu s Rodom Davisom, Peteom Shottonom, Colinom Hantonom, Ericom Griffithsom a Lenom Garrym. K formácii sa neskôr pripojili McCartney a Harrison.

McCartney, Lennon a Harrison, spolu s Peteom Bestom, ktorého v auguste 1962 nahradil Ringo Starr, sa neskôr stali The Beatles.

Za oficiálny zánik tejto skupiny, ktorá je s predajom 1,1 miliardy albumov komerčne najúspešnejšou hudobnou formáciou v histórii, sa všeobecne považuje 10. apríl 1970, keď v novinách Daily Mirror vyšiel článok s názvom "Paul opúšťa The Beatles".

Lennona zastrelil 8. decembra 1980 vo veku 40 rokov v New Yorku fanatický fanúšik, Harrison zomrel v roku 2001 vo veku 58 rokov v Los Angeles na rakovinové ochorenie. Prvotný člen The Beatles, hráč na basovú gitaru Stuart Sutcliffe, zomrel v Hamburgu v roku 1962 na krvácanie do mozgu ako 21-ročný.