Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri príležitosti narodenín Alžbety II. ocenili za zásluhy 1134 ľudí

Na snímke vojaci pochodujú na ulici The Mall smerom k Buckinghamskému palácu počas slávnostného vojenského sprievodu (Trooping the Color), ktorým sa začali štvordňové oslavy 70. výročia nástupu britskej kráľovnej Alžbety II. na trón v Londýne vo štvrtok 2. júna 2022. Kráľovná Alžbeta II. (96) oslávila 70 rokov na tróne vo februári a celonárodné oslavy jej platinového jubilea, vrátane ďakovnej bohoslužby a hudobného koncertu pred Buckinghamským palácom, sa budú konať od 2. do 5. júna. Foto: FOTO TASR/AP

Na zozname recipientov narodeninových vyznamenaní (Birthday Honours) figurujú napríklad herec Damian Lewis, módna návrhárka Stella McCartneyová či televízna moderátorka Clare Baldingová.

Londýn 2. júna (TASR) - Osobnosti zo šoubiznisu, športu a politiky, ako aj hrdinovia boja proti covidu boli pri príležitosti osláv narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. zaradení na zoznam vyznamenaných.

Mená nových držiteľov čestných titulov a medailí oznámili v stredu, v predvečer začiatku oficiálnych osláv, ktoré sú v tomto roku spojené aj s tzv. platinovým jubileom, teda 70. výročím nástupu Alžbety II. na trón.

Na zozname recipientov narodeninových vyznamenaní (Birthday Honours) figurujú napríklad herec Damian Lewis, módna návrhárka Stella McCartneyová či televízna moderátorka Clare Baldingová - títo dostanú Rad britského impéria triedy komandér (CBE).

Bývalý futbalista Rio Ferdinand dostane Rad britského impéria triedy dôstojník (OBE), zatiaľ čo ďalší - stále aktívni - futbalisti Gareth Bale a James Milner dostanú Rad britského impéria triedy člen (MBE), informovala televízia Sky News.

Spomedzi politikov dostane bývalá premiérka Severného Írska Arlene Fosterová čestný titul dame a bývalý minister Jeremy Wright rytiersky titul sir. Do šľachtického stavu bude povýšený poslanec Dolnej snemovne Stephen Timms.

Viac ako sto zdravotníkov a charitatívnych pracovníkov bolo ocenených za svoju prácu počas pandémie ochorenia COVID-19.

Najvyššie vyznamenanie, Rad spoločníkov cti (CH), získali spisovateľ Salman Rushdie, ilustrátor Quentin Blake a historička Marina Warnerová. Exkluzívna skupina držiteľov CH môže mať okrem panovníka naraz maximálne 65 žijúcich členov.

Na zozname ocenených, ktorý zverejnil úrad britskej vlády, je celkovo 1134 osôb, z toho rekordných 51,5 percenta tvoria ženy, dopĺňa stanica BBC.

Kandidátov vyberá špeciálny vládny sekretariát pre tituly a vyznamenania. Kráľovná zoznam neformálne schváli a každému nominovaný dostane list. Keď nominovaný navrhovanú poctu prijme, zoznam sa schváli aj oficiálne.

Alžbeta II. sa 21. apríla dožila 96 rokov. Verejné oslavy sa však tradične konajú až počas predĺženého víkendu v júni, keď býva priaznivejšie počasie, pričom zahŕňajú vojenské prehliadky, pikniky a koncerty.