Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri protestoch proti výsledkom volieb v Zimbabwe zahynuli traja ľudia

Na snímke zimbabwiansky volič vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny počas volebného aktu v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Harare 30. júla 2018. Foto: TASR/AP

Stúpenci opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T) tvrdia, že parlamentné a prezidentské voľby boli zmanipulované a že v skutočnosti v nich zvíťazilo ich hnutie a jeho líder Nelson Chamisa.

Harare 2. augusta (TASR) - Životy troch ľudí a desiatky zranených si vyžiadali zrážky demonštrantov s políciou, ku ktorým došlo v stredu po vyhlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie s veľkou prevahou zvíťazil vládnuci Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF). Informovala o tom agentúra DPA.

Stúpenci opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T) tvrdia, že pondelkové parlamentné a prezidentské voľby boli zmanipulované a že v skutočnosti v nich zvíťazilo ich hnutie a jeho líder Nelson Chamisa.

K násilnostiam medzi stúpencami opozície a bezpečnostnými silami došlo najmä v zimbabwianskej metropole Harare, kde polícia proti demonštrantom použila vodné delá, slzotvorný plyn a podľa niektorých svedkov aj ostrú muníciu. Protestujúci zasa v uliciach Harare zapaľovali pneumatiky a útočili na policajtov kameňmi.

Výsledky prezidentských volieb, v ktorých kandidovali líder ZANU-PF a súčasný prezident Emmerson Mnangagwa a líder opozície Nelson Chamisa, zatiaľ neoznámili.