Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri protestoch v Iráne bolo zabitých vyše 200 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk minulý týždeň povedal, že pri tvrdých zásahoch proti iránskym demonštrantom bolo zatknutých približne 14.000 ľudí vrátane detí.

Teherán 3. decembra (TASR) - Už vyše 200 ľudí bolo zabitých v Iráne od začiatku celoštátnych protestov, ktoré vypukli po smrti 22-ročnej Mahsy Amíníovej v policajnej väzbe. V sobotu to oznámil najvyšší bezpečnostný orgán v Iráne, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Iránka kurdského pôvodu Amíníová zomrela 16. septembra po tom, čo ju mravnostná polícia v Teheráne zatkla za porušenie prísnych pravidiel obliekania, platných pre ženy v Iráne.

Iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada, citovaná oficiálnou tlačovou agentúrou IRNA, uviedla, že počet ľudí zabitých počas nepokojov vyvolaných Amíníovej smrťou "presiahol 200".

Údaj podľa rady zahŕňa tiež príslušníkov bezpečnostných síl, civilistov a "separatistov", ako aj "buričov" - tento termín používajú iránski predstavitelia na označenie protestujúcich.

Generál z iránskych elitných Revolučných gárd tento týždeň vôbec prvýkrát informoval, že pri nepokojoch prišlo o život vyše 300 ľudí.

Rada uviedla, že okrem obetí na životoch spôsobilo násilie škody za milióny dolárov.

V Nórsku sídliaca ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights v utorok vyhlásila, že "bezpečnostné sily pri prebiehajúcich celoštátnych protestoch zabili najmenej 400 ľudí vrátane vyše 50 detí".

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk minulý týždeň povedal, že pri tvrdých zásahoch proti iránskym demonštrantom bolo zatknutých približne 14.000 ľudí vrátane detí, čo je podľa neho "otrasné číslo".