Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Pri raketovom útoku na severe Sýrie zahynulo 15 ľudí vrátane detí

Na snímke pracovník sýrskej mimovládnej organizácie Biele prilby (uprostred) pomáha po raketovom útoku sýrskych vládnych síl na zaplnenom trhovisku v meste v al-Báb na severozápade Sýrie v piatok 19. augusta 2022. Foto: TASR/AP

K útoku na mesto al-Báb ležiace v provincii Aleppo došlo niekoľko dní po tom, ako turecké letectvo zabilo najmenej 11 sýrskych vojakov a kurdských bojovníkov podporovaných USA.

Bejrút 19. augusta (TASR) - Preplnené trhovisko v severosýrskom meste al-Báb, ktoré ovládajú bojovníci podporovaní Tureckom, sa v piatok stalo terčom raketového útoku. Zahynulo pri ňom 15 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a združenie záchranárov známe pod názvom Biele prilby. Podľa SOHR sú medzi 15 obeťami aj tri deti.

K útoku na mesto al-Báb ležiace v provincii Aleppo došlo niekoľko dní po tom, ako turecké letectvo zabilo najmenej 11 sýrskych vojakov a kurdských bojovníkov podporovaných USA, dodala AFP.

Centrum SOHR, ktoré sídli v Británii a situáciu v Sýrii monitoruje prostredníctvom siete svojich spolupracovníkov, obvinilo z piatkového ostreľovania sýrske vládne sily. SOHR uviedlo, že išlo o zjavnú odvetu za turecký nálet.

"Ide o najhorší masaker spáchaný vládnymi jednotkami od zastavenia bojov medzi režimom a opozíciou," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, pričom mal na mysli prímerie z marca roku 2020, ktoré ukončilo rozsiahlu ofenzívu sýrskej vlády na oblasti ovládané povstalcami.

Sýrske demokratické sily podporované Spojenými štátmi vo svojom vyhlásení uviedli, že ich bojovníci mesto al-Báb neostreľovali. Sýrska vláda sa k útoku vôbec nevyjadrila.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké cezhraničné operácie do Sýrie, kde ovláda časť územia na severe tejto krajiny. Hoci boje v posledných rokoch zoslabli, ostreľovanie a letecké útoky nie sú na severe Sýrie - poslednej veľkej bašte povstalcov - ničím výnimočným.

Konflikt v Sýrii sa začal v marci roku 2011. Doteraz si vyžiadal státisíce obetí a vyhnal z domovov polovicu z 23 miliónov obyvateľov, ktorí v tejto krajine žili pred vojnou.

Armáda prezidenta Bašára Asada v posledných rokoch - aj s pomocou svojich spojencov: Ruska a Iránu - získala späť kontrolu nad väčšinou územia Sýrie.