Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri raketovom útoku v Azerbajdžane zahynulo 12 ľudí, 40 je zranených

Vojaci a hasiči hľadajú preživších v ruinách obytnej štvrte po raketovej paľbe arménskymi jednotkami v azerbajdžanskom meste Gandža, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Útok v obytnej štvrti v meste, kde žije 300.000 ľudí, zrovnal so zemou niekoľko radov budov.

Gandža 17. októbra (TASR) - Dvanásť civilistov prišlo o život a viac ako 40 ľudí utrpelo zranenia počas raketového útoku, ku ktorému došlo v sobotu v skorých ranných hodinách v druhom najväčšom azerbajdžanskom meste Gandža v rámci eskalujúceho konfliktu o sporné územie Náhorného Karabachu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na azerbajdžanskú prokuratúru.

Útok v obytnej štvrti v meste, kde žije 300.000 ľudí, zrovnal so zemou niekoľko radov budov. Prišlo k nemu iba niekoľko hodín po tom, ako sa metropola Náhorného Karabachu Stepanaker stala terčom ostreľovania azerbajdžanských síl.

Arménsko a Azerbajdžan sa 10. októbra v Moskve dohodli podpísaním zmluvy o ukončení bojov a na humanitárnom prímerí. Toto prímerie však žiadna zo strán nedodržiava.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.