Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri raziách na Západnom brehu zadržali 19 členov Islamského džihádu

Členovia militantného hnutia Palestínsky islamský džihád (PIJ), foto z archívu. Foto: TASR/AP

Palestínski predstavitelia uviedli, že pri rozsiahlej vojenskej akcii Izraela prišlo o život najmenej desať ľudí a 55 utrpelo zranenia.

Jeruzalem 6. augusta (TASR) – Izraelské sily v rámci ofenzívy proti militantnému hnutiu Palestínsky islamský džihád v sobotu zadržali na západnom brehu Jordánu 19 jeho členov a podnikli ďalšie útoky na ciele v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že vojaci a agenti kontrarozviedky Šin Bet zasahovali na niekoľkých miestach na Západnom brehu s cieľom "zadržať teroristických operatívcov Islamského džihádu". Výsledkom operácie je 20 zadržaných osôb, z ktorých 19 je členmi Palestínskeho islamského džihádu.

Najnovšiu eskaláciu napätia v pásme Gaze vyvolalo zatknutie kľúčového člena Islamského džihádu začiatkom tohto týždňa, ktorého Izrael obviňuje zo zosnovania viacerých útokov.

Palestínsky islamský džihád, Iránom podporované islamistické zoskupenie, má významné zastúpenie v pásme Gazy a na Západnom brehu. Izraelská armáda tvrdí, že militanti z Palestínskeho islamského džihádu pôsobiaci v pásme Gazy plánovali v odvete za zatknutie svojho člena zaútočiť na južný Izrael, čo ju prinútilo vykonať "preventívne" údery.

Palestínski predstavitelia uviedli, že pri rozsiahlej vojenskej akcii Izraela prišlo o život najmenej desať ľudí a 55 utrpelo zranenia. Islamisti tvrdia, že v odvete odpálili na Izrael viac ako 100 rakiet.