Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri raziách proti financovaniu terorizmu v Nemecku zadržali troch ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podozriví údajne peniaze zbierali pre alianciu radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám.

Karlsruhe 7. januára (TASR) - Dvoch mužov a jednu ženu zadržali vo štvrtok na rôznych miestach v Nemecku počas razií zameraných proti financovaniu terorizmu. V priebehu dňa sa rozhodne o tom, či ich vezmú do väzby, uviedol tamojší generálny prokurátor.

Razie sa uskutočnili v niekoľkých spolkových krajinách proti celkovo 11 podozrivým osobám. Trojicu zadržali v mestách Ulm, Delmenhorst a Mníchov, uvádza sa podľa agentúry DPA vo vyhlásení prokurátora.

Podozriví údajne peniaze zbierali pre alianciu radikálnych islamistických skupín Haját Tahrír aš-Šám. Cieľom aliancie je zvrhnúť sýrskeho prezidenta Bašára Asada a vytvoriť islamský štát.

Prokuratúra uviedla, že istý člen aliancie so sídlom v Sýrii hral ústrednú úlohu v rámci siete na financovanie terorizmu. Muž údajne žiadal online o dary, ktoré sa mali minúť na nákup zbraní a podporu bojovníkov.

Prokuratúra tvrdí, že dvaja zadržaní muži - obaja nemeckí štátni príslušníci - sú podozriví ako sprostredkovatelia v sieti financovania, a to prijímaním a presmerovaním darov.

Predpokladá sa, že jeden z nich bol v roku 2019 v priamom kontakte s vodcom skupiny, zatiaľ čo druhý uskutočnil prevod peňazí z Nemecka najmenej trikrát.

Zadržaná žena - srbská štátna príslušníčka - je podozrivá z toho, že dvakrát previedla peniaze do Sýrie.

Sieť financovania bola podľa predpokladov rozšírená po celej Európe.