Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri razii v Predjordánsku prišiel o život 15-ročný Palestínčan

Na archívnej snímke osada v Predjordánsku, v blízkosti izraelského Jeruzalemu. Foto: TASR/AP

Podľa palestínskych zdrojov chlapec podľahol zraneniam, ktoré utrpel po zásahu šrapnelom.

Jeruzalem 9. novembra (TASR) - Pätnásťročný Palestínčan prišiel o život pri razii izraelských bezpečnostných zložiek, ktorá sa odohrala v stredu v meste Nábulus v okupovanom Predjordánsku. Informovala o tom agentúra AP, ktorá sa odvolala na palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda sa k tomuto úmrtiu nevyjadrila.

Podľa palestínskych zdrojov chlapec podľahol zraneniam, ktoré utrpel po zásahu šrapnelom.

AP doplnila, že radikálna skupina Brigády mučeníkov z mešity al-Aksá identifikovala tohto chlapca ako jedného zo svojich príslušníkov.

Predjordánsko zažíva vlnu násilností od marca – ide o razie izraelských bezpečnostných zložiek proti palestínskym radikálom, ktoré sú reakciou na palestínske útoky na Izraelčanov.

Kým palestínski útočníci od začiatku roka 2022 zabili na území Izraela najmenej 24 ľudí, potýčky palestínskych radikálov s príslušníkmi izraelských bezpečnostných zložiek na západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme si tento rok vyžiadali životy už asi 130 Palestínčanov. Podľa viacerých ľudskoprávnych organizácií ide o najvyššiu bilanciu obetí od roku 2006.

Izrael dobyl Západný breh vo vojne v roku 1967 a odvtedy ho okupuje.

V súčasnosti na tomto území žije približne 475.000 židovských osadníkov, a to v komunitách, ktoré väčšina medzinárodného spoločenstva považuje za nelegálne. Spolu s nimi tam žije približne 2,9 milióna Palestínčanov.

Na západnom brehu rieky Jordán a v pásme Gazy chcú Palestínčania vyhlásiť svoj štát s východným Jeruzalemom ako hlavným mestom.