Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri Röszke migranti zaútočili na maďarských policajtov, 14 zranili

Migranti sa chránia stanom pred zásahom maďarských policajtov vodným delom počas zrážok na maďarsko -srbskej hranici Horgoš 2 pri obci Horgoš 16. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Migranti sa v stredu popoludní snažili dostať na maďarské územie, pričom hádzali na kordón maďarských policajtov kamene, kusy betónu a plastové fľaše.

Budapešť 17. septembra (TASR) - Pri maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke 2 zaútočili migranti spoza zábran zo srbskej strany na maďarských policajtov. Pri útoku bolo 14 policajtov zranených, oznámil dnes v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Migranti sa v stredu popoludní snažili dostať na maďarské územie, pričom hádzali na kordón maďarských policajtov kamene, kusy betónu a plastové fľaše.

"Skupina mimoriadne agresívnych migrantov celé hodiny nerušene hádzala do policajtov rôzne predmety. Polícia, samozrejme, reagovala. Podľa mňa niet v Maďarsku človeka, ktorý by si myslel, že by týchto agresívnych ľudí bolo treba pustiť do Maďarska, trebárs čo i len na precestovanie," povedal Szijjártó.

Európska únia by neodkladne mala zriadiť európske silové zložky, ktoré by boli schopné ochrany gréckych hraníc, vyhlásil dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó na schôdzke s komisárom EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó ďalej povedal, že Maďarsko je pripravené takýto projekt podporiť ako policajtmi a vojakmi, tak aj finančne. Podľa maďarského ministra by ďalej únia mala financovať utečenecké tábory na Blízkom východe.
Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto
Foto: TASR/AP

Szijjártó: EÚ by mala chrániť grécke hranice


Záujmom utečencov z vojnovej zóny je, aby čo najbližšie k svojej vlasti vyčkali, kým sa vojna skončí - preto by únia mala prevziať financovanie utečeneckých táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone. V prípade potreby by mala v týchto krajinách vybudovať EÚ nové tábory.

"V týchto prípadoch by potom bolo treba aplikovať systém kvót, pretože tam to má zmysel," zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

Avramopulos: Plot nerieši problém, iba odkloní prisťahovalcov a stupňuje napätie



Európska únia nie vždy súhlasí so spôsobmi riešenia migračnej krízy, aké aplikuje Maďarsko. Bariéry, ktoré postavilo Maďarsko na svojich hraniciach so Srbskom, sú dočasným riešením, ktoré iba odkloní tok utečencov a migrantov do iných krajín a vystupňuje napätie. Vyhlásil to dnes v Budapešti podľa agentúry Reuters komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Na schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péterom Szijjártóom a ministrom vnútra Sándorom Pintérom eurokomisár podľa agentúry MTI požiadal Maďarsko, aby pokračovalo v spolupráci s EÚ v záujme toho, aby sa našlo spoločné a trvalé riešenie terajšej krízy, pretože "tá tak čoskoro vyriešená nebude".
Komisár EÚ pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos, archívne foto
Foto: TASR/AP/Thierry Monasse


"Maďarsko nie je osamotené, každá európska krajina prežíva ťažké časy. Presúvanie problému z jednej krajiny do druhej nie je riešením," zopakoval Avramopulos svoje už dávnejšie vyjadrenie.

Eurokomisár Avramopulos v Budapešti zdôraznil, že také bariéry, aké postavilo Maďarsko na svojich hraniciach so Srbskom, sú dočasným riešením, ktoré iba odkloní tok utečencov a migrantov do iných štátov a vystupňuje napätie.

"Väčšina ľudí prichádzajúcich do Európy sú Sýrčania, ktorí potrebujú našu pomoc," zdôraznil na spoločnej tlačovej konferencii s maďarskými ministrami zahraničných vecí a vnútra.

"Neexistuje múr, ktorý by ste nepreliezli, ani more, cez ktoré by ste sa nedostali, ak utekáte pred násilím a terorom... Máme morálnu povinnosť im ponúknuť ochranu," citovala Avramopulosa agentúra Reuters.

Noc v Röszke bola pokojná


Po strete migrantov s maďarskými policajtmi v stredu večer na srbsko-maďarskom hraničnom prechode Röszke-Horgoš 2, pri ktorom sa snažil utečenci preraziť zábrany a vstúpiť na maďarské územie, bola noc pokojná. Srbská polícia totiž migrantov drží ďalej od hraníc, informovala agentúra MTI.

Neskoro večer menšie skupiny migrantov ešte protestovali a vykrikovali pri bráne diaľničného prechodu Röszke-Horgoš, neskôr však stíchli.
Migrant kráča po proteste na maďarsko -srbskej hranici Horgoš 2 pri obci Horgoš 16. septembra 2015.
Foto: TASR/AP

MTI cituje správu denníka maďarskej menšiny v Srbsku Magyar Szó, podľa ktorého jeden z migrantov sa srbským policajtom v kordóne pred hranicami vyhrážal, že ak sa nedostane na druhú stranu hraníc, tak sa podpáli.

Po stredajšom incidente, pri ktorom migranti zaútočili na maďarských policajtov cez plot kameňmi a kusmi betónu, na čo títo zareagovali slzotvorným plynom a vodným delom, srbský minister vnútra Nebojša Štefanovič poslal do Horgošu posily. Ako povedal, "aby nedošlo k podobnému incidentu, aký bol v stredu".

Zadržali troch novinárov, vrátane Slováka



Troch zahraničných novinárov, vrátane fotoreportéra zo Slovenska, zadržala maďarská polícia pri stredajšom incidente s migrantmi na maďarsko-srbskom hraničnom prechode Röszke. Informoval o tom dnes spravodajský server Heti Válasz.

Podľa tohto zdroja trojica žurnalistov z Austrálie, Poľska a Slovenska pokrývala udalosti na srbskej strane v Horgoši v čase, keď migranti prerazili zábrany a prešli do Maďarska. Pri policajnom zásahu boli zranení aj títo novinári.

Polícia ich zadržala s podozrením z ilegálneho prekročenia hraníc. TASR zisťuje na polícii bližšie informácie.