Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri rozsiahlych lesných požiaroch na Cypre zahynuli štyria ľudia

Miestni dedinčania sledujú obrovský lesný požiar v pohorí Troodos, ktorý si vynútil evakuáciu najmenej troch cyperských dedín v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR/AP

Lesný požiar poháňaný silným vetrom vypukol v sobotu a zasiahol najmenej desať obcí a oblasť s rozlohou 50 štvorcových kilometrov v pohorí Troodos.

Nikózia 4. júla (TASR) - Pri rozsiahlych lesných požiaroch na Cypre zahynuli štyria ľudia. V nedeľu to oznámilo cyperské ministerstvo vnútra, informovali agentúry AFP, Reuters a AP.

Obete požiaru pochádzali zrejme z Egypta a ich telá boli nájdené v cyperskom okrese Larnaca, v ktorom lesný požiar pretrváva už od soboty.

"Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o štyri osoby, ktoré boli od včera nezvestné... Zažívame ten najničivejší požiar od založenia Cyperskej republiky, a to ako z hľadiska materiálnych škôd, tak bohužiaľ aj v súvislosti s ľudskými životmi," uviedol cyperský minister vnútra Nicos Nouris.

Lesný požiar poháňaný silným vetrom vypukol v sobotu a zasiahol najmenej desať obcí a oblasť s rozlohou 50 štvorcových kilometrov v pohorí Troodos.

Obrovský oblak dymu z lesného požiaru v pohorí Troodos, ktorý si vynútil evakuáciu najmenej troch cyperských dedín, sa nachádza neďaleko obce Mosfiloti v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Dôvod požiaru zatiaľ nie je známy, na Cypre však v letných mesiacoch zaznamenávajú vysoké teploty, ktoré v posledných dňoch prekročili 40 stupňov Celzia. Polícia uviedla, že v súvislosti s požiarom vypočúvala jedného 67-ročného muža.

Cyprus požiadal v sobotu ostatné členské štáty Európskej únie o pomoc pri likvidácii požiaru. Pomoc Cypru zatiaľ podľa vyslalo Grécko, Taliansko a Izrael, odkiaľ odleteli lietadlá, ktoré majú pomôcť uhasiť požiare na ostrove.