Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO:Pri rukojemníckej dráme v Belgicku prišli o život dvaja policajti

Policajti sa snažia upokojiť muža na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky. Foto: TASR/AP

Približne o 10.30 h SELČ sa v centre Liege ozvali výstrely. Následne sa páchateľ dal na útek a v priestoroch jednej zo škôl si vzal za rukojemníčku upratovačku.

Liege 29. mája (TASR) - Páchateľ útoku, ktorý sa odohral v utorok dopoludnia v belgickom meste Liege a pri ktorom zahynuli dve policajtky a jeden mladý muž, je 36-ročný Belgičan Benjamin Herman, ktorý v čase útoku využíval možnosť dočasného prepustenia z nápravnovýchovného zariadenia.

Policajní vyšetrovatelia pracujú na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.
Foto: TASR/AP


Podľa belgickej televíznej stanice RTBF, ktorá sleduje vývoj udalostí v Liege, došlo k incidentu na ulici Boulevard d'Avroy v čase, keď páchateľ, pôvodom z mesta Rochefort vo Valónsku, bol na niekoľko hodín prepustený z väzenia, aby sa zúčastnil "reklasifikácie". K čomu už nedošlo. Ešte pred násilnými udalosťami v Liege sa počas noci dopustil menšieho zločinu v susednej provincii Luxembursko.

Policajní vyšetrovatelia pracujú na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.
Foto: TASR/AP


olicajti sa snažia upokojiť muža na mieste streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.
Foto: TASR/AP


Muž zaútočil na hliadkujúce policajtky po tom, ako ho oslovili kvôli rutinnej kontrole. Páchateľ následne jednej z nich zobral strelnú zbraň, ktorou zastrelil náhodného svedka udalosti v okoloidúcom aute a ktorou strieľal aj na členov privolaného protiterotistického komanda, pričom dvoch z nich zranil ešte predtým, ako ho zastrelili.

Benjamin Herman bol pre policajtov "známy prípad". Bol považovaný za násilníka a mal problémy so zákonom pre účasť na krádežiach, poškodzovaní verejného majetku a obchodovanie s drogami, za čo si vyslúžil aj pobyt za mrežami. Nikdy však nebol evidovaný za radikalizmus. K jeho radikalizácii podľa RTBF došlo vo väznici Lantin, ktorá sa nachádza v blízkosti Liege a do ktorej sa dostal v roku 2017.

Podľa dostupných údajov bol v psychologickom profile označený ako "nestabilný", za čo môže aj jeho "problematické" detstvo. Páchateľ nemal v posledných rokoch žiaden kontakt so svojou rodinou.

Kráľovský prokurátor pre Liege počas tlačovej konferencie na policajnom ústredí v tomto meste uviedol, že nevylučuje "domnienku teroristického trestného činu".

Na videosnímke sanitky prichádzajú na miesto streľby v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.
Foto: TASR/AP


Na videosnímke ľudia bežia na ulici po streľbe v belgickom meste Liege 29. mája 2018. Štyri obete na životoch si v utorok vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Útočník tam zastrelil dvoch policajtov a spolujazdca sediaceho v okoloidúcom aute. Následne ho zastrelili príslušníci špeciálnej policajnej jednotky.
Foto: TASR/AP


Terčom útočníka v Liege bola práve polícia, vyhlásil policajný šéf



Policajný šéf v belgickom meste Liege Christian Beaupere v utorok po útoku muža informoval, že "terčom útočníka bola práve polícia".

Muž nestrieľal náhodne, ale chcel zasiahnuť políciu ako inštitúciu a belgický štát, vyhlásil podľa tlačovej agentúry DPA Beaupere.

Uviedol, že nožom ozbrojený muž v utorok dopoludnia dobodal pri útoku dve policajtky, potom im vzal ručné strelné zbrane a obe zastrelil.

Podľa policajného šéfa útočník, ktorého nemenoval, zranil aj ďalších štyroch policajtov.

Beaupere spresnil, že policajtky boli vo veku 45 a 53 rokov, druhá spomenutá bola matkou dvojičiek. Útočník zabil takisto okoloidúceho človeka, potom jeho samotného smrteľne postrelili policajti.

Belgická prokuratúra v utorok už skôr oznámila, že útočník v Liege odzbrojil policajtky a použil ich zbrane pri streleckom vyčíňaní. Hovorca prokuratúry Philippe Dulieu povedal, že muž ozbrojený nožom pristúpil k dvom policajtkám odzadu a bodol ich niekoľkokrát.

"Útočník im potom vzal zbrane a použil ich proti obom policajtkám, ktoré zomreli," dodal hovorca, ktorého citovala agentúra AP.

Útočník následne zastrelil 22-ročného mladého muža v okoloidúcom vozidle, dodal Dulieu.

Pozrite si výberovú chronológiu tragických rukojemníckych drám v Európe za ostatných päť rokov.



- 23. marca 2018 - Francúzsko: Štyroch mŕtvych a asi 15 zranených si vyžiadala rukojemnícka dráma v supermarkete Super U v Trebes ležiacom na juhu Francúzska. Páchateľ predtým strieľal v neďalekom meste Carcassonne na skupinu príslušníkov policajnej zložky CRS, ktorí sa vracali do kasární. Obe lokality delí asi osem kilometrov. Muž, 25-ročný Redouan Lakdim, narodený v Maroku sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát a žiadal prepustenie Salaha Abdeslama. Dvoch ľudí zabil v supermarkete, kde ho zneškodnila elitná policajná jednotka zabila. Predtým zastrelil spolucestujúceho v aute, ktoré uniesol. Štvrtou obeťou sa stal 44-ročný príslušník žandarmérie Arnaud Beltrame, ktorý sa dobrovoľne vymenil za jednu rukojemníčku v supermarkete - útočník ho postrelil a nasledujúci deň zraneniam podľahol.

- 22. októbra 2017 - Spojené kráľovstvo: Muž so strelnou zbraňou zadržiaval niekoľko hodín ako rukojemníkov dvoch zamestnancov bowlingového centra v strednom Anglicku. Polícia večer vnikla do budovy v meste Nuneaton a ozbrojenca zadržala. Podľa pohotovostných zložiek ho previezli do nemocnice. Rukojemníci, obaja muži, vyviazli rovnako ako policajti bez zranení.

- 25. októbra 2013 - Nemecko: Polícia zatkla muža, ktorý vo svojej reštaurácii v juhonemeckom Freiburgu niekoľko hodín zadržiaval 12 rukojemníkov. Muž kurdského pôvodu mal v minulosti problémy so zákonom pre nedovolené ozbrojovanie a drogové delikty. Svojím činom sa chcel vyhnúť nástupu na výkon nepodmienečného trestu.

- 19. augusta 2013 - Nemecko: Rukojemnícka dráma v Nemecku v bavorskom meste Ingolstadt sa skončila tak, že špeciálne jednotky oslobodili zvyšných dvoch ľudí, ktorých zadržiaval v budove radnice ozbrojený muž. Polícia páchateľa zatkla, pri zásahu utrpel zranenia. Dvadsaťštyriročný muž ozbrojený pištoľou predtým prepustil na slobodu dvoch ľudí. V júli 2013 ho odsúdili na jeden rok a osem mesiacov podmienečne za sledovanie 25-ročnej zamestnankyne radnice.