Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri samovražednom útoku v Sýrii zahynuli štyria Američania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

K útoku sa prihlásili extrémisti z Islamského štátu.

Washington 17. januára (TASR) - Štyria Američania prišli v stredu o život pri samovražednom útoku, ktorého terčom boli koaličné sily vedené USA v severosýrskom meste Manbidž. Podľa agentúry AFP to potvrdil Pentagón. Išlo o dvoch vojakov a dvoch civilistov - jeden z nich bol civilným zamestnancom ministerstva obrany USA a druhý bol kontraktor pracujúci pre tento rezort.

Podľa mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) zomreli pri výbuchu aj ďalší ľudia vrátane deviatich sýrskych civilistov a piatich príslušníkov Sýrskych demokratických síl (SDF), vojenských oddielov podporovaných Spojenými štátmi s kurdským velením, ktoré v Sýrii bojujú proti militantom z tzv. Islamského štátu (IS).

K útoku sa prihlásili extrémisti z Islamského štátu. "Samovražedný útok uskutočnený pomocou výbušnej vesty zasiahol hliadku medzinárodnej koalície v meste Manbidž," uviedla na sociálnej sieti tlačová agentúra Amák, napojená na túto džihádistickú teroristickú organizáciu.

Podľa agentúry Reuters išlo o najkrvavejší útok na americké sily od ich rozmiestnenia v Sýrii v roku 2015.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil útok v Manbidži mohol mať za cieľ odradiť USA od úmyslu stiahnuť svojich vojakov. Podľa Erdogana sa však zdá, že americký prezident Donald Trump je odhodlaný k stiahnutiu vojakov a od svojho rozhodnutia neodstúpi.