Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Pri siedmom behu v Pamplone nabrali býky na rohy dvoch ľudí

Muži bežia pred býkmi počas siedmeho dňa tradičného festivalu San Fermíno v severošpanielskom meste Pamplona 13. júla 2017. Foto: TASR/AP

Býky dnes prekonali 850-metrovú vymedzenú trasu vedúcu kľukatými uličkami Pamplony za dve minúty a 40 sekúnd, čo sa považuje za priemerný čas.

Pamplona 13. júla (TASR) - Najmenej dve osoby nabrali býky na rohy a ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia pri dnešnom v poradí siedmom tohtoročnom behu s býkmi v severošpanielskom meste Pamplona, kde sa konajú slávnosti sv. Fermína. S odvolaním sa na miestne úrady o tom informovala agentúra AP.

Všetkých šesť osôb prijali v Univerzitnej klinike Navarra, kde momentálne posudzujú závažnosť ich zranení. Lekár Jon Arizeta uviedol, že dve osoby, ktoré býky nabrali na rohy, utrpeli zranenia v oblasti nôh. Dvaja ďalší ľudia majú poranenú hlavu.

Býky dnes prekonali 850-metrovú vymedzenú trasu vedúcu kľukatými uličkami Pamplony za dve minúty a 40 sekúnd, čo sa považuje za priemerný čas.

Fiesta v Pamplone sa začala minulý piatok. Býky nabrali v prvých dvoch dňoch na rohy päť bežcov - štyroch Američanov a jedného Španiela. Až do dnes k ďalším nabratiam na rohy nedošlo.

Deväťdňová fiesta v Pamplone sa stala celosvetovo známou vďaka románu Ernesta Hemingwaya z roku 1926 Slnko aj vychádza. Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov.

Na samotných behoch s dovedna šiestimi vypustenými býkmi sa tradične zúčastňujú stovky odvážlivcov. Za väčšinu zranení tradične môžu pády pri behu prípadne pošliapanie býkmi.

Každý rok sa počas behu s býkmi uličkami Pamplony zraní 50-100 ľudí. Od roku 1911 si beh s pol tony vážiacimi zvieratami vyžiadal aj 15 obetí na životoch. Zatiaľ posledný smrteľný prípad zaznamenali v roku 2009, keď zomrel 27-ročný Španiel.