Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri silnom zemetrasení na Haiti zahynulo najmenej 304 ľudí

Na snímke Kostol Najsvätejšieho Srdca poškodený po zemetrasení v Les Cayes na Haiti v sobotu 14. augusta 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami alebo zranenými na Haiti by nemali byť žiadni občania Slovenskej republiky.

Port-au-Prince 15. augusta (TASR) - Najmenej 304 obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v sobotu zasiahlo karibskú ostrovnú krajinu Haiti. Po otrasoch s magnitúdou 7,2 hlásia tiež 1800 zranených a zničenie stoviek domov, informovala agentúra AP.

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti najchudobnejšej krajiny západnej hemisféry, asi 125 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince. Obyvatelia pri otrasoch ráno miestneho času vybiehali do ulíc, aby sa dostali do bezpečia, a následne pomáhali zachraňovať ľudí spod trosiek domov či hotelov.

Otrasy zeme takmer zrovnali so zemou niektoré mestá a vyvolali tiež zosuvy pôdy, ktoré sťažujú záchranné práce. Do sobotňajšieho večera na ostrove zaznamenali šesť dotrasov s magnitúdou nad 5,0 a deväť nad 4,0.

Nové silné zemetrasenie je ďalšou pohromou pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200.000 ľudí. Krajinu aktuálne okrem prehlbujúcej sa chudoby sužuje pandémia koronavírusu, keď dostala prvú dodávku darovaných vakcín len minulý mesiac, a politická kríza po nedávnom zavraždení prezidenta Jovenela Moisa.

Haitský premiér Ariel Henry oznámil, že vláda sa rýchlo snaží dostať pomoc do oblastí, kde sú zdevastované mestá a nemocnice preťažené prichádzajúcimi pacientmi. V celej krajine tiež vyhlásil na mesiac núdzový stav a uviedol, že po zistení rozsahu škôd požiada o zahraničnú pomoc. Tú už prisľúbili USA, Argentína či Čile.

Mimoriadne postihnuté je mesto Les Cayes na juhozápadnom pobreží Haiti. Civilná obrana oznámila, že čiastočný prieskum ukázal v krajine celkovo najmenej 860 zničených a vyše 700 poškodených domov. Škody hlásia tiež na nemocniciach, školách, úradoch i kostoloch.

Táto situácia by sa mohla zhoršiť začiatkom budúceho týždňa, keďže podľa predpovedí by mala Haiti v pondelok večer alebo v utorok ráno zasiahnuť tropická búrka Grace.

Medzi obeťami alebo zranenými na Haiti by nemali byť žiadni občania SR


Medzi obeťami alebo zranenými v dôsledku zemetrasenia na Haiti by nemali byť žiadni občania SR. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga s tým, že v súvislosti so zemetrasením rezort nekontaktoval žiaden občan SR.

"Medzi obeťami alebo zranenými by nemali byť žiadni občania SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi. V súvislosti s touto udalosťou nás nekontaktoval žiadny občan SR," skonštatoval Tomaga.

Nové silné zemetrasenie je ďalšou pohromou pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200.000 ľudí.