Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už 3000 obetí

Ľudia sa snažia pátrať po zasypaných po zemetrasení v Diyarbakire v Turecku v pondelok 6. februára 2023. Foto: TASR - AP

Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V neďalekej provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov.

Ankara 6. februára (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo pohraničie Turecka a Sýrie a bolo citeľné i v ďalších krajinách priľahlého regiónu. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní, uvádza TASR.

Zemetrasenia si v Turecku a Sýrii vyžiadali spolu viac ako 3000 obetí na životoch. O novej bilancii informovala v pondelok podvečer agentúra AFP.

Agentúra spresnila, že turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca informoval nateraz o 1651 mŕtvych a 11.159 zranených. Zrútilo sa takmer 3500 budov, takže počet obetí môže ešte výrazne stúpnuť.

Podľa oficiálnych sýrskych médií i protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú severozápad Sýrie, počet obetí v tejto krajine presiahol 1000.

Televízia al-Džazíra uviedla, že vo vládou ovládaných častiach Sýrie vrátane provincií Aleppo, Hamá, Lázikíja a Tartús prišlo o život najmenej 538 ľudí a ďalších najmenej 1353 osôb utrpelo zranenia.

V povstalcami ovládaných častiach na severozápade Sýrie zahynulo najmenej 430 ľudí a viac ako 1050 ich bolo zranených, uviedli záchranári z organizácie Biele prilby, ktorí upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Od zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v čase, keď ľudia ešte spali, a v mrazivom počasí, čo sťažilo záchranné práce, prisľúbili pomoc už desiatky krajín.

Po prvom silnom zemetrasení nasledovalo druhé s magnitúdou 7,6 a séria dotrasov.

Na snímke mapa, ktorá zobrazuje silné zemetrasenie na juhovýchode Turecka v pondelok 6. februára 2023. Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci.
Foto: TASR/AP


Rusko a Grécko ponúkli Turecku a Sýrii pomoc po zemetrasení



Rusko oznámilo, že 300 jeho vojakov sa v Sýrii podieľa na odstraňovaní následkov zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu a vyžiadalo si najmenej 2300 obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie CNN.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že príslušníci ruských ozbrojených síl začali s "odstraňovaním trosiek, pátraním po obetiach a poskytovaním lekárskej pomoci v oblastiach, kde otrasy spôsobili najväčšie škody".

Šéf Kremľa Vladimir Putin telefonicky vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a oboch ubezpečil, že "Moskva je pripravená poskytnúť okamžitú pomoc pri odstraňovaní následkov tohto nešťastia".

Grécki hasiči so psami nastupujú do vojenského lietadla na leteckej základni Elefsina 6. februára 2023. Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu.
Foto: TASR/AP


Okamžitú pomoc Turecku prisľúbil aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Atény a Ankara sa už podľa neho dohodli na vyslaní gréckych záchranárov a v prípade potreby je Grécko ochotné poskytnúť ďalšie vybavenie, zdravotnícky materiál, prikrývky a stany.

Sýria po zemetrasení požiadala o pomoc zo zahraničia, OSN si uctila obete



Sýrska vláda v pondelok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc po tom, ako v krajine zahynulo viac ako 800 ľudí v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 7,8 a epicentrom v susednom Turecku, informuje TASR.

Ako s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskeho ministerstva zahraničných vecí informovala agentúra AFP, Sýria svoju žiadosť o pomoc adresovala členským štátom OSN, Medzinárodnému výboru Červeného kríža a ďalším humanitárnym organizáciám.

Obete ničivého zemetrasenia, pri ktorom v Sýrii a Turecku podľa najnovšej bilancie zahynulo viac ako 2300 ľudí, si v pondelok minútou ticha uctilo Valné zhromaždenie OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení uviedol, že tímy OSN sú na mieste, analyzujú situáciu, zbierajú informácie a poskytujú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením a dotrasmi.

"Spoliehame sa na medzinárodné spoločenstvo, že pomôže tisícom rodín postihnutých touto katastrofou, z ktorých mnohé už naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc v ťažko dostupných oblastiach," zdôraznil Guterres vo svojom vyhlásení.


USA a Británia vyšlú po zemetrasení pomoc do Turecka a Sýrie



Británia vyšle 76 záchranárov do oblastí v Turecku a Sýrii, ktoré v pondelok ráno zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8 a vyžiadalo si najmenej 2300 obetí. Aj Spojené štáty sú pripravené poskytnúť potrebnú pomoc. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Británia posiela Turecku okamžitú pomoc vrátane 76 špecialistov, pátracích psov a potrebného vybavenia," napísal na Twitteri britský minister zahraničných vecí James Cleverly. V reakcii na požiadavku Turecka Londýn pošle aj prístroje na rezanie betónu, oporu budov či zachytávanie seizmickej aktivity. Príde aj špecializovaný lekársky tím.

Pracovníci sýrskej civilnej obrany a členovia bezpečnostných síl prehľadávajú ruiny zrútených budov v sýrskom meste Aleppo 6. februára 2023. Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu.
Foto: TASR/AP


Pomoc oblastiam zasiahnutým zemetrasením pošlú aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden na Twitteri uviedol, že je "hlboko zarmútený stratami na životoch a škodami", ktoré otrasy spôsobili. Dodal, že svojmu tímu prikázal monitorovať situáciu v spolupráci s tureckou stranou a poskytnúť všetku potrebnú pomoc".


Ministerstvo vnútra: Slovensko vysiela do Turecka desať hasičov a päť horských záchranárov



Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Vyslané zložky majú rozsiahle skúsenosti s pátracou a záchranárskou činnosťou. Na kvalitatívne svetovej úrovni sú aj psy, špeciálne trénované napríklad aj na vyhľadávanie zavalených osôb v ruinách," povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Ako dodal, podobné krízové situácie, hoci sa dejú ďaleko od Slovenska, preverujú akcieschopnosť a koordináciu zložiek ministerstva vnútra, čo zvyšuje ich odbornosť a pripravenosť na prípadné zásahy aj na našom území.

Sekcia krízového riadenia MV SR bola kontaktovaná cez celoeurópsky medzinárodný komunikačný a informačný systém CECIS. Slovensko tiež vyslaním pomoci zareagovalo na požiadavku zo strany európskeho Koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie (ERCC). Prepravu záchranných zložiek do tureckého mesta Adana komplikuje mimoriadne silné sneženie v oblasti.

Vybudovanie vyslaných tímov z HaZZ a Horskej záchrannej služby podporila Európska únia prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci realizácie projektu MUSAR - pátracie a záchranárske činnosti stredného rozsahu v mestskom prostredí a projektu Horský špecializovaný záchranný modul.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru. Zahynulo najmenej 2300 ľudí a ďalšie tisíce utrpeli zranenia.

Maďarsko dočasne evakuovalo veľvyslanectvo v Ankare



Maďarské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo dočasnú evakuáciu veľvyslanectva v tureckej Ankare po tom, čo v krajine stále doznievajú otrasy zeme. Podľa servera 24.hu to oznámil v pondelok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na miesto zastupiteľského úradu sa pokúšajú poslať statika, aby preveril stav budovy, dodal Szijjártó počas úvodného dňa trojdňového výjazdového rokovania vlády v kláštore v Sopronbánfalve na západe krajiny.

O konzulárnu ochranu podľa jeho slov požiadalo doposiaľ 213 občanov Maďarska zdržiavajúcich sa v Turecku, pričom iba jeden Maďar sa nachádza v oblasti zasiahnutej zemetrasením. Konzulát je s ním v priebežnom styku.

V koordinácii Celoštátneho riaditeľstva úradu civilnej ochrany (OKF) v priebehu pondelka zriadili mestskú záchranno-prieskumnú jednotku, ktorej členmi sú viacerí lekári. Skupina vycestuje do Turecka v pondelok večer, povedal maďarský minister .

Žena drží sviečku počas sviečkovej vigílie za obete zemetrasenia v Sýrii a Turecku v pakistanskom Islamabade 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Pápež je hlboko zarmútený tragickým zemetrasením v Turecku a Sýrii



Pápež František je "hlboko zarmútený" stratami na životoch, ktoré si v noci na pondelok vyžiadalo v Turecku a Sýrii silné zemetrasenie. Zahynulo najmenej 1700 ľudí a ďalšie tisíce utrpeli zranenia. Oznámil to v pondelok Vatikán, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Jeho svätosť pápež František bol hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o obrovských stratách na životoch spôsobených zemetrasením... Všetkých, ktorých zemetrasenie zasiahlo, uisťuje o svojej duchovnej blízkosti," uviedol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.


Účastníci zapaľujú sviečky počas sviečkovej vigílie za obete zemetrasenia v Sýrii a Turecku v pakistanskom Islamabade 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP



Výberová chronológia najtragickejších zemetrasení na svete



18. apríla 1906 – USA - 3000 obetí


Zemetrasenie o sile 7,7 - 8,3 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo San Francisco. Najhoršie zemetrasenie v dejinách USA si vyžiadalo 3000 obetí, pričom mesto zmenilo na ruiny.



15. augusta 1950 – Severovýchod Indie – minimálne 1500 obetí

Severovýchod Indie a priľahlé oblasti zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 8,6. Zahynulo pri ňom minimálne 1500 ľudí, pričom zničilo dve tisíc obydlí, kláštorov a mešít.



22. mája 1960 – Čile – 5000 obetí

Zemetrasenie s magnitúdou 9,5 zasiahlo stredné Čile a vyvolalo následné až 25-metrov vysoké prílivové vlny a sopečné erupcie. Počas zemetrasenia zahynulo približne 5000 ľudí a dva milióny prišli o strechu nad hlavou.



28. júla 1976 – Čína – od 242.000 do 655.000 obetí

Na severovýchode krajiny s epicentrom neďaleko mesta Tchang-šan došlo k zemetraseniu, ktoré si vyžiadalo podľa čínskych údajov 242.000 obetí. Na základe niektorých iných zdrojov si však prírodná katastrofa vyžiadala až 655.000 ľudských životov. Oficiálne údaje hovoria o sile maximálne 7,8 stupňov Richterovej stupnice, nezávislé o sile až 8,2 stupňa. Išlo, čo dopočtu obetí, o najtragickejšie zemetrasenie v 20. storočí.



10. mája 1997 – Irán - viac ako 4000 obetí

Vyše 4000 osôb zahynulo a asi 40.000 ďalších bolo zranených pri zemetrasení (7,1 stupňa Richterovej stupnice), ktoré postihlo severovýchodnú časť Iránu hraničiacu s Afganistanom.



26. decembra 2004 – Indonézia - ostrov Sumatra – vyše 280.000 obetí

Pri ničivom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami prišlo o život vyše 280.000 ľudí. Otrasy pôdy mali intenzitu až 9,15 stupňa Richterovej stupnice. Zemetrasenie spôsobilo sériu ničivých cunami pozdĺž priľahlého pobrežia Indického oceánu, ktoré zasiahli 11 krajín. Zemetrasenie si vyžiadalo viac ako 286.000 obetí.



8. októbra 2005 – Pakistan – viac ako 73.000 obetí

Silné zemetrasenie o sile 7,6 až 7,8 stupňa Richterovej stupnice postihlo severné časti Pakistanu, Indie a Afganistanu. Počet obetí dosiahol v Pakistane 73.276. Približne rovnaký počet osôb utrpel pri prírodnej katastrofe vážne zranenia v indickej časti Kašmíru, kde zahynulo 1350 ľudí.



12. mája 2008 – Čína – viac než 87.000 obetí

Otrasy s magnitúdou 7,9 zdevastovali rozsiahlu oblasť v provincii S'-čchuan na juhozápade krajiny. Zemetrasenie si vyžiadalo viac než 87-tisíc obetí vrátane 5335 školákov.



30. septembra 2009 – Indonézia – vyše tisíc obetí

Podmorské zemetrasenie zasiahlo západné pobrežie Indonézie. Zemetrasenie malo magnitúdu 7,9 a jeho epicentrum bolo približne 50 kilometrov od prístavného mesta Padang v provincii Južná Sumatra. Podľa odhadov OSN prišlo v regióne o život asi 1100 osôb.



12. januára 2010 – Haiti – viac ako 220.000 obetí

Zemetrasenie s magnitúdou 7,3 zasiahlo najchudobnejšiu krajinu západnej pologule Haiti. Bezprostredne po prvom zemetrasení nasledovali dva menšie otrasy s magnitúdou 5,9 a 5,5. Epicentrum bolo len 16 km od hlavného mesta Port-au-Prince. Počet obetí dosiahol 222.517.



11. marca 2011 – Japonsko – viac ako 18.500 obetí

Severovýchodnú časť Japonska zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Otrasy vyvolali cunami vysoké niekoľko desiatok metrov, ktoré spôsobili značné škody. Prírodná katastrofa si vyžiadala vyše 18.500 obetí a spôsobila sériu vážnych havárií v jadrovej elektrárni Fukušima. Išlo o najsilnejšie zaznamenané zemetrasenie v dejinách Japonska.



28. septembra 2018 – Indonézia – vyše 2000 obetí

Zemetrasenie na ostrove Sulawesi s magnitúdou 7,5 a následná vlna cunami zničili mesto Palu a okolité obce v indonézskej provincii Stredné Sulawesi. Počet obetí dosiahol 2065.


Pomoc Sýrii a Turecku ponúkli aj Izrael a Grécko



Izrael v pondelok uviedol, že ho Sýria požiadala o pomoc pri odstraňovaní dôsledkov ničivého zemetrasenia, a že je pripravený tejto žiadosti vyhovieť. Turecku zase prisľúbilo pomoc Grécko. Ide o zriedkavú spoluprácu medzi znepriatelenými susednými krajinami, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil poslanie pomoci pre Turecko, kde bolo epicentrum pondelkového zemetrasenia. "Keďže sme dostali žiadosť, aby sme tak urobili aj pre mnohé obete tohto zemetrasenia v Sýrii, nariadil som aj to," cituje Netanjahua Reuters.

Na otázku, kto zo Sýrie konkrétne požiadal Izrael o pomoc, nemenovaný izraelský predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že to boli Sýrčania a odmietol konkretizovať či išlo o členov opozície alebo vlády prezidenta Bašára Asada. Druhý nemenovaný izraelský predstaviteľ uviedol, že žiadosť odovzdal Netanjahuovej vláde "diplomatický zdroj".

Izrael a Sýria sú vo vojne, ktorá je prerušovaná obdobiami prímeria, už celé desaťročia. Izrael istý čas pomáhal sýrskym rebelom na fronte v Golanských výšinách a v roku 2018 spolu s Jordánskom a Spojenými štátmi pomáhal evakuovať aj združenie záchranárov známe pod názvom Biele prilby pred postupom sýrskych vládnych jednotiek, pripomína Reuters.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis uviedol, že Ankara už súhlasila s vyslaním gréckej záchrannej jednotky a že Atény sú pripravené poslať ďalšie "vybavenie, zdravotnícke zásoby, deky alebo stany" podľa požiadaviek Turecka.

Vzťahy Grécka a Turecka sú dlhodobo napäté pre množstvo sporov okolo vytýčenia námorných hraníc a možných ložísk ropy a plynu pod morským dnom.


Česká charita a Človek v ohrození vyhlásili zbierky na pomoc Turecku a Sýrii



Charita Česká republika a humanitárna organizácia Člověk v tísni vyhlásili v pondelok zbierky na pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením v Turecku a Sýrii. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Charita Česká republika uvoľnila z krízového fondu 300.000 korún (viac než 12.500 eur) a vyhlásila zbierku na pomoc zasiahnutým ľuďom. Naši kolegovia z Charity Turecko pomáhajú priamo na mieste," informovala na svojej webovej stránke Charita ČR.

Peniaze použije na zaistenie základných potrieb, ako sú voda, potraviny, hygienické potreby, prístrešie či zdravotná a psychologická pomoc. Následne aj na pomoc pri obnove zasiahnutého územia, spresnili vo vyhlásenej zbierke.

Peniaze začala vyberať aj humanitárna organizácia Člověk v tísni, ktorá o tom informovala na sociálnej sieti Twitter. "Práve sme uvoľnili jeden milión korún (takmer 42.000 eur) z nášho Klubu priateľov a vyhlasujeme SOS zbierku na pomoc ľuďom zasiahnutým ničivým zemetrasením v Turecku a v severnej Sýrii," napísala na sociálnej sieti.

Česko poskytne Turecku pomoc aj prostredníctvom špeciálneho záchranného 68-členného tímu USAR. Okrem hasičov ho tvoria aj lekári a kynológovia, ktorí pomôžu pri pátraní v sutinách.


EÚ rýchlou mobilizáciou záchranných tímov pomáha Turecku po zemetrasení



Európska únia v rámci okamžitej reakcie na ničivé zemetrasenie na juhovýchode Turecka zmobilizovala pátracie a záchranné tímy. Turecka predtým požiadalo o aktiváciu Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany EÚ, informuje spravodajca TASR.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v spoločnom vyhláseníuviedli, že EÚ v priebehu niekoľkých hodín zmobilizovala desať mestských pátracích a záchranných tímov.

Pomáhať záchranárom zasahujúcim v najviac postihnutých oblastiach už odišli tímy z Bulharska, Česka, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Malty, Maďarska, Poľska a Rumunska. Okrem toho Turecku ponúkli záchranné tímy aj Slovensko, Španielsko a Taliansko.

EK oznámila, že Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie je v priamom kontakte s tureckými orgánmi, aby v prípade potreby koordinovalo ďalšiu podporu. Aktivovaný bol aj satelitný systém EÚ Copernicus, ktorý záchranným tímom dokáže v reálnom čase poskytnúť kvalitné služby núdzového mapovania.

EÚ je prostredníctvom svojich programov humanitárnej pomoci pripravená podporiť aj postihnutých v Sýrii, ktorá po zemetrasení tiež hlási veľké straty na životoch.



Zelenskyj: Ukrajina je pripravená poskytnúť Turecku pomoc po zemetrasení



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina je pripravená poskytnúť pomoc obyvateľom juhovýchodného Turecka po nočnom zemetrasení. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na Zelenského vyjadrenie na Twitteri.

Prezident v mene Ukrajiny vyjadril sústrasť rodinám obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie. "V tejto chvíli stojíme pri našich priateľoch, Turkoch, a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc," napísal na Twitteri.

Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu je Ukrajina pripravená vyslať do Turecka veľkú skupinu záchranárov, napísala agentúra AFP. "Úzko spolupracujeme s tureckou stranou pri koordinácii ich nasadenia," uviedol Kuleba sociálnej sieti.

Rodinní príslušníci, ktorí opustili svoj domov, sedia v aute v libanonskom Bejrúte po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo juhovýchod Turecka v pondelok 6. februára 2023.
Foto: TASR/AP



Rosatom: Zemetrasenie v Turecku nepoškodilo jadrovú elektráreň Akkuyu



Silné zemetrasenie, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka a Sýriu, nepoškodilo tureckú jadrovú elektráreň Akkuyu, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe. V pondelok to uviedla ruská štátna jadrová spoločnosť Rosatom, ktorá má výstavbu danej elektrárne na starosti. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

"Boli tu cítiť otrasy s magnitúdou tri... naši špecialisti však neodhalili žiadne poškodenie zariadení, stavebných konštrukcií či žeriavov," uviedla Anastasija Zotejevová, predstaviteľka Rosatomu zodpovedná za dohľad nad výstavbou jadrovej elektrárne Akkuyu.

"Napriek tomu vykonávame rozsiahle diagnostické opatrenia, aby sme sa uistili, že stavebné a montážne operácie môžu bezpečne pokračovať," citovala jej slová ruská tlačová agentúra RIA Novosti.

Prvú tureckú atómovú elektráreň Akkuyu budujú na juhu Turecka. Ide o spoločný projekt Ankary a Moskvy.


Juhovýchod Turecka zasiahlo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5




Juhovýchod Turecka zasiahlo v pondelok na obed ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,5. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Geologickú službu USA (USGS).

Najnovšie otrasy pôdy zaznamenali o 13.24 h miestneho času (11.24 h SEČ) s epicentrom neďaleko mesta Kahramanmaraš v rovnomennej provincii, píše stanica BBC.


NATO a EÚ vyjadrili solidaritu Turecku a Sýrii po zemetrasení a prisľúbili pomoc




Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok vyjadrili solidaritu Turecku a Sýrii, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Máme plnú solidaritu s našim spojencom Tureckom po tomto hroznom zemetrasení. Som v kontakte s prezidentom Recepom Erdoganom a ministrom zahraničných vecí Mevlütpm Čavušoglum. Spojenci NATO mobilizujú teraz pomoc," napísal Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter.

"Sme plne solidárni s ľuďmi v Turecku a v Sýrii, ktoré dnes ráno zasiahlo smrteľné zemetrasenie... Sme pripravení ponúknuť akúkoľvek pomoc," reagovala von der Leyenová na Twitteri.

EK v pondelok ráno potvrdila, že do Turecka už smeruje prvý záchranný tím z Rumunska a Holandska.

Na zemetrasenie zareagovala aj predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová. "Myslím na všetkých tých, ktorí zahynuli, uviazli alebo utrpeli zranenia a na všetkých záchranárov, ktorí robia maximum pre záchranu životov," uviedla.

Miestni obyvatelia a záchranári prehľadávajú trosky budov, ktoré sa zrútili v dôsledku silného zemetrasenia v meste Dijarbakir na juhu Turecka v pondelok 6. februára 2023. Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci.
Foto: TASR/AP



Szijjártó: Maďarsko je pripravené vyslať do Turecka 50-člennu záchrannú jednotku



Maďarsko je pripravené vyslať do Turecka záchrannú jednotku. Oznámil to v pondelok na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Táto 50-členná pátracia a záchranná jednotka je pripravená odcestovať už dnes. Ak Turci o to požiadajú, môže okamžite vyraziť," povedal šéf maďarskej diplomacie.

Szijjártó zdôraznil, že Turecko, turecký národ je priateľom Maďarska a maďarského národa. "Samozrejme, aj v týchto ťažkých časoch stojíme po boku našich tureckých priateľov a pomôžeme, ako sa len dá," uzavrel.

Premiér Viktor Orbán na Twitteri v súvislosti so zemetrasením, ktoré zasiahlo Turecko, vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Súčasne oznámil, že poveril maďarské úrady, aby poskytli Turecku okamžitú pomoc.


Muž vynáša telo mŕtveho dievčaťa v meste Azmarin v provincii Idlib na severe Sýrie v pondelok 6. februára 2023. Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci.
Foto: TASR/AP




Francúzsko, Nemecko a Taliansko ponúkli Turecku pomoc po zemetrasení



Vrcholní predstavitelia Francúzska, Nemecka a Talianska v pondelok sľúbili pomoc Turecku a Sýrii po nočnom zemetrasení. TASR správu prevzala z agentúr AFP, ANSA a sociálnej siete Twitter.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť pomoc Turecku aj Sýrii. "V myšlienkach sme s trúchliacimi rodinami," napísal na Twitteri.

Berlín podľa spolkového kancelára Olafa Scholza so "znepokojením" sleduje správy o zemetrasení. "Nemecko samozrejme pošle pomoc," dodal spolkový kancelár.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová tiež vyjadrila solidaritu ľuďom, ktorých postihlo zemetrasenie. Minister zahraničných vecí Antonio Tajani uviedol, že hovoril so svojim tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom a ponúkol mu pomoc talianskeho úradu civilnej ochrany.

Pomoc Turecku a Sýrii prisľúbili aj ďalšie krajiny a organizácie vrátane EÚ a NATO. Z Holandska do oblasti vycestujú prieskumné a záchranné tímy, oznámil premiér Mark Rutte.


Príslušníci sýrskej civilnej obrany prehľadávajú trosky budovy, ktorá sa zrútila v sýrskom meste Afrín v pondelok 6. februára 2023. Na 568 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci na pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka neďaleko hraníc so Sýriou. Zranenia utrpeli ďalšie stovky ľudí, napísala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady, informuje TASR.
Foto: TASR/AP



Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu




Český prezident Miloš Zeman v pondelok kondoloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a tiež sýrskemu ľudu, ktorým vyjadril sústrasť. TASR o tom informoval jeho hovorca Jiří Ovčáček.

"S hlbokým zármutkom som prijal správu o ničivom zemetrasení v Turecku, ktoré si dnes v noci vyžiadalo stovky ľudských životov a tisíce zranených," napísal Erdoganovi český prezident. V mene českej verejnosti vyjadril jemu aj rodinám obetí hlbokú sústrasť a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Sústrasť vyjadril aj Sýrčanom, ktorých tiež postihlo tragické zemetrasenie so stovkami obetí a tisícmi zranených.

"S veľkým zármutkom som sa dozvedel o dnešnom zničujúcom a smrtiacom zemetrasení v Turecku a Sýrii," napísal na Twitter český premiér Petr Fiala. Pripomenul, že Česko poskytne na pomoc Turecku 68-členný špeciálny záchranný tím USAR. Okrem hasičov ho tvoria aj lekári či kynológovia. Podľa Fialu odletia popoludní o 14.00 h.

Ľudom postihnutým zemetrasením kondoloval aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Hlboko sa ma dotkli správy o devastujúcom zemetrasení v Turecku a Sýrii, ktoré si vzalo mnoho životov," napísal na Twitteri.

Podľa rezortu zahraničných vecí sa na mieste zemetrasenia nachádza aj skupina Čechov. Veľvyslanectvo v Ankare je s nimi v kontakte a hovorkyňa ministerstva Mariana Wernerová uviedla, že nemajú informácie o tom, že by boli medzi obeťami alebo zranenými.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru.

V Turecku a Sýrii hlásia viac než 1200 obetí a približne 3000 zranených. Záchranári prehľadávajú trosky budov a počet obetí sa môže ešte zvýšiť. Svoju pomoc už Turecku ponúklo viacero krajín.




Česko vyšle na pomoc po zemetrasení špeciálny záchranný tím do Turecka



Česká republika vyšle na pomoc Turecku špeciálny záchranný tím USAR (Urban Search and Rescue). Reagovala tak na žiadosť Ankary o pomoc. Potvrdil to český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Turecko bolo dnes nad ránom zasiahnuté ničivým zemetrasením. Sú hlásené vysoké straty na životoch, mnoho ľudí je nezvestných," napísal na sociálnu sieť Twitter Rakušan a dodal, že rezort pripravuje pomoc. "Za ČR sme schopní vyslať záchranný tím (tzv. ťažký USAR) zložený z Hasičského záchranného zboru (HZS) Moravskosliezskeho kraja, HZS hlavného mesta Prahy a ďalších organizácií," spresnil minister.

Pripravenosť tímu USAR už potvrdili aj hasiči. "Ponuka našej pomoci v podobe ťažkého USAR tímu bola Tureckom akceptovaná. Na pomoc vyrazí 68-členný tím zložený z príslušníkov HZS MSK a HZS HMP," uviedol na Twitteri HZS ČR.

USAR tím býva nasadzovaný pri mimoriadnych udalostiach a špecializuje sa na záchranu zo sutín či z výšok.



Miestny obyvateľ prehľadáva trosky budovy, ktorá sa zrútila v meste Azmarin v provincii Idlib na severe Sýrie v pondelok 6. februára 2023. Najmenej 195 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci.
Foto: TASR/AP



Borrell: EÚ je pripravená pomôcť po zemetrasení v Turecku a Sýrii



Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell vyjadril v mene EÚ sústrasť Turecku a Sýrii, ktoré v noci na pondelok zasiahlo silné zemetrasenie. EÚ je pripravená pomôcť a aktivovala svoj mechanizmus civilnej ochrany. TASR o tom informuje na základe vyjadrení predstaviteľov EÚ na Twitteri.

"Vo svojich myšlienkach sme s obyvateľmi Turecka a Sýrie. EÚ je pripravená pomôcť," napísal Borrell.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič na sociálnej sieti Twitter oznámil, že "Centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) koordinuje nasadenie záchranných tímov z Európy." Záchranári z Holandska a Rumunska sú podľa jeho slov už na ceste.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú Káhiru.



Výberová chronológia zemetrasení v Turecku od roku 2020




2020

24. januára - Najmenej 38 obetí a vyše 1600 zranených so vyžiadalo silné zemetrasenie na východe Turecka. K zemetraseniu s magnitúdou 6,8 došlo neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig.

23. februára - Deväť mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie na juhovýchode Turecka s magnitúdou 5,7, ku ktorému došlo v susednom Iráne v blízkosti spoločných hraníc oboch krajín. Z Turecka hlásili približne 50 zranených a zrútenie viac ako 1000 budov.

14. júna - Najmenej jedného mŕtveho a 18 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 5,7, ktoré zasiahlo provinciu Bingöl na východe Turecka.

30. októbra - V Egejskom mori zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou vyššou ako 6,5, ktoré zasiahlo územie Turecka aj Grécka. Do záchranných a pátracích prác v meste Izmir na západnom pobreží Turecka, ktoré bolo zemetrasením najviac zasiahnuté, sa zapojilo viac ako 5500 záchranárov, 20 cvičených psov a 750 záchranných vozidiel. Zomrelo 117 ľudí a 1034 utrpelo zranenia.




2021

17. novembra - Provinciu Düzce na severozápade Turecka zasiahlo stredne silné zemetrasenie s magnitúdou 5,0. Bezprostredne po zemetrasení neboli hlásené žiadne škody, obete alebo zranenia. Zemetrasenie pocítili aj v Istanbule vzdialenom asi 200 kilometrov a v dvoch susedných regiónoch.



2022

9. apríla - Mesto Pütürge v provincii Malatya na východe Turecka zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,2, pričom otrasy zaznamenali približne v hĺbke 6,7 kilometrov. Bezprostredne po zemetrasení nehlásili úrady žiadne obete ani škody.

4. novembra - Zemetrasenie, ktoré zasiahlo turecké mesto Izmir, si vyžiadalo jednu obeť. Išlo o 18-ročného študenta vysokej školy, ktorý počas zemetrasenia vyskočil z balkóna. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

23. novembra - Najmenej 68 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení, ktoré zasiahlo severozápad Turecka. K plytkému zemetraseniu došlo zhruba 170 kilometrov východne od najväčšieho tureckého mesta Istanbul, kde boli cítiť silné otrasy.