Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri sovietskom pamätníku v Rige otvorili výstavu fotografií z Ukrajiny

Na archívnej snímke z 29. apríla 2022 upratovacia čata na mieste výbuchu v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Výstava nesie názov "Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!" a zábery zobrazujú zranených ukrajinských vojakov, smútiacich ľudí a zničené budovy na Ukrajine.

Riga 9. mája (TASR) - Výstavu vojnových fotografií z Ukrajiny otvorili v nedeľu v lotyšskom hlavnom meste Riga, krátko pred ruským Dňom víťazstva (nad nacizmom v druhej svetovej vojne). Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Celkovo 16 veľkoformátových panelov organizátori výstavy umiestnili v blízkosti monumentálneho víťazného pamätníka sovietskej armády, ktorý patrí k najkontroverznejším dielam svojho druhu v tejto pobaltskej republike.

Výstava nesie názov "Sláva Ukrajine! Sláva hrdinom!" a zábery zobrazujú zranených ukrajinských vojakov, smútiacich ľudí a zničené budovy na Ukrajine.

Príslušníci rusky hovoriacej menšiny v Lotyšsku si každý rok tradične 9. mája pri tomto pamätníku pripomínajú sovietske víťazstvo nad nacistickým režimom.

Pred covidovou pandémiou sa pri tomto 79 metrov vysokom obelisku z roku 1985, ktorý obklopujú súsošia v nadživotnej veľkosti, schádzali státisíce ľudí.

Lotyšské úrady sa v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou obávajú, že by tohto roku mohlo dôjsť k nepokojom. Parlament preto zakázal verejné podujatia pri sovietskych pamätníkoch.

Medzi Lotyšmi sa medzitým rozprúdila vášnivá diskusia o tom, ako v budúcnosti naložiť s týmto monumentom. Väčšina Lotyšov ho totiž nevníma ako symbol víťazstva nad nacistami, ale ako symbol obnovenej okupácie svojej krajiny Sovietskym zväzom.

Lotyšsko bolo počas druhej svetovej vojny striedavo okupované Sovietskym zväzom i Nemeckom. Po skončení vojny zostal pobaltský štát nedobrovoľnou súčasťou ZSSR až do roku 1991.