Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

LETNÝ SLNOVRAT PRI STONEHENGE: Slávili ho stovky ľudí

Na snímke ľudia sa účastnia na tradičných oslavách letného slnovratu v starovekom megalitickom komplexe Stonehenge neďaleko mesta Wiltshire 21. júna 2022. Foto: TASR/AP

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Londýn 21. júna (TASR) - Stovky prívržencov novopohanského druidizmu, obdivovateľov keltskej kultúry i bežných zvedavcov sa v utorok skoro ráno zišli Stonehenge v grófstve Wiltshire na juhu Anglicku, aby sledovali východ Slnka, ktorý nastal o 04.49 h miestneho času (05.49 h SELČ), a privítali najdlhší deň v roku.

Ako informovala agentúra AP, podľa polície bola atmosféra "družná". Došlo len k dvom zatknutiam; v prvom prípade za napadnutie, v druhom za držanie drog.

AP dodala, že vítanie najdlhšieho dňa v roku bolo v tejto podobe prvé od roku 2019. V rokoch 2020 a 2021 bol východ slnka prenášaný on-line kvôli pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Na snímke žena sleduje východ slnka na tradičných oslavách letného slnovratu v starovekom megalitickom komplexe Stonehenge neďaleko mesta Wiltshire 21. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Kruhová stavba s priemerom 30 metrov bola postavená v troch etapách medzi rokmi 3000 – 1600 pred n. l. Podľa archeológov Stonehenge slúžil na náboženské, politické alebo obradné účely.

Ľudia v období neolitu sa stali poľnohospodármi a striedanie ročných období ich inšpirovalo k tomu, že 25-tonové balvany postavili podľa pohybu Slnka.