Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri streľbe vo volebnej miestnosti na Filipínach zahynuli ochrankári

Ľudia hlasujú v pondelok 9. mája 2022 vo viacúčelovej sále a bohoslužobnom priestore, ktorý sa používa ako volebné centrum v Quezon City na Filipínach. Foto: TASR/AP

Na Filipínach sa v pondelok konajú prezidentské voľby, ktoré tradične sprevádzajú nepokoje. Favoritom voľby hlavy štátu je Ferdinand Marcos mladší.

Manila 9. mája (TASR) - Traja členovia ochranky zahynuli pri streľbe vo volebnej miestnosti v juhofilipínskej provincii Maguindanao. V pondelok to uviedla miestna polícia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Streľba sa odohrala krátko po tom, ako sa v meste Buluan na ostrove Mindanao otvorili volebné miestnosti. Pri incidente sa zranil jeden ochrankár.

V provincii Maguindanao zaznamenali v uplynulých hodinách explózie v mestách Datu Unsay a Shariff Aguak. Pri výbuchoch sa zranilo deväť ľudí.
Na snímke z 9. mája 2022 ľudia vypĺňajú volebné hárky v škole v Quezon City na Filipínach.
Foto: TASR/AP

Na Filipínach sa v pondelok konajú prezidentské voľby, ktoré tradične sprevádzajú nepokoje. Favoritom voľby hlavy štátu je Ferdinand Marcos mladší, syn diktátora Ferdinanda Marcosa, ktorý musel po povstaní v roku 1986 aj so svojou rodinou odísť z Filipín.

V spojitosti s prezidentskými voľbami v roku 2016 zaznamenali na Filipínach celkovo 133 incidentov. Tento rok ich zatiaľ polícia zaznamenala 16.

Najhoršie politické násilie v dejinách Filipín sa odohralo v roku 2009 v provincii Maguindanao. Ozbrojenci v službách istého miestneho politika v snahe zabrániť jeho rivalovi v podaní kandidatúry zastrelili 58 ľudí.