Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Irak: Pri tureckom ostreľovaní v Kurdistane zahynulo osem civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iracký premiér Mustafá Kázimí vyslal na miesto útoku bezpečnostný tím, ktorý má incident vyšetriť, píše iracká tlačová agentúra INA.

Bagdad 20. júla (TASR) - Osem civilistov zahynulo a ďalších viac než 20 utrpelo zranenia v stredu pri tureckom ostreľovaní turistického rezortu pri meste Záchó v irackom autonómnom regióne Kurdistan. Uviedli to miestne úrady. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a DPA.

Útok zasiahol rezort v obci Parách. Všetky obete boli občanmi Iraku, uviedli miestni predstavitelia. Tí dodali, Turecko bombardovalo Parách dvakrát tvrdiac, že sa tam nachádzajú členovia zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Iracký premiér Mustafá Kázimí vyslal na miesto útoku bezpečnostný tím, ktorý má incident vyšetriť, píše iracká tlačová agentúra INA.

Turecko spustilo v apríli novú pozemnú a vzdušnú cezhraničnú ofenzívu na severe Iraku proti členom PKK, ktorú Ankara zaradila na zoznam teroristických organizácii, pripomína DPA. Turecko odôvodnilo operáciu tým, že sa chráni pred teroristickými útokmi a má právo na sebaobranu.

PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.