Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Pri údržbe kanalizácie na Sicílii zomrelo päť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa di Giacinta sa zamestnanci zrejme nadýchali jedovatého sulfánu (sírovodíka).

Rím 6. mája (TASR) – Päť osôb zomrelo v pondelok na talianskej Sicílii po nadýchaní sa jedovatých plynov pri údržbe kanalizácie. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Päť pracovníkov zomrelo, šiesty bol intubovaný a odvezený do nemocnice," vyhlásil Giovanni di Giacinto, starosta obce Casteldaccia neďaleko Palerma.

Hasiči všetkých šesť osôb vytiahli z kanalizácie, kde vykonávali údržbu, oživiť sa podarilo iba jednu. Podľa miestnych médií sa predtým údajne sťažovali na nevoľnosť.

Podľa di Giacinta sa zamestnanci zrejme nadýchali jedovatého sulfánu (sírovodíka). Sulfán je bezfarebný plyn s charakteristickým zápachom skazených vajec. Je žieravý, horľavý a prudko jedovatý. Prirodzene vzniká rozkladom organického materiálu v odpadových vodách alebo mikrobiologickou premenou síranov pri nedostatku kyslíka. Pri vysokej koncentrácii spôsobuje problémy s dýchaním, kŕče, kómu a smrť.

Talianske odbory v snahe o upriamenie pozornosti na tento problém 19. marca okolo obelisku na rímskom Námestí ľudu (Piazza del Popolo) na protest rozmiestnili tisíc kartónových rakiev. Bezpečnosť na pracovisku sa opäť dostala do pozornosti aj po aprílovom výbuchu vo vodnej elektrárni na jazere Suviana neďaleko Bologne, pri ktorom zahynulo sedem osôb.