Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch na tri dediny v Nigeri zahynulo najmenej 137 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niger je podľa rebríčka Organizácie Spojených národov najchudobnejšou krajinou na svete. Okrem chudoby čelí aj útokom džihádistov, ktoré sa sem rozšírili z Mali či Nigérie.

Niamey 23. marca (TASR) - Na najmenej 137 mŕtvych sa v pondelok zvýšil počet obetí, ktoré prišli život pri nedeľných útokoch ozbrojencov na tri nigerské dediny ležiace neďaleko hraníc s Mali. Informovala o tom v pondelok nigerská vláda, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra AFP.

Vysoký nárast počtu obetí spravil z nedeľných útokov dosiaľ vôbec najkrvavejšiu masakru v Nigeri pripisovanú pravdepodobne džihádistom, uvádza AFP.

Útok v dedinách Intazayene, Bakoarate a Wistane neďaleko hraníc s Mali spáchali ozbrojení muži na motorkách, ktorí "strieľali na všetko, čo sa hýbalo," uviedol miestny predstaviteľ.

Hovorca nigerskej vlády Zakaria Abdourahamane v pondelok uviedol, že ozbrojenci systematicky útočiaci na civilné obyvateľstvo tentokrát ešte "pokročili v hrôze a brutalite".

Vláda nedeľné brutálne útoky "jednotlivcov nepoznajúcich vieru ani zákon" odsúdila a počnúc utorkom vyhlásila trojdňový štátny smútok. Informovala tiež, že v regióne sprísnila bezpečnostné opatrenia. Snaží sa tiež vypátrať strojcov útokov a následne ich predviesť pred spravodlivosť.

Niger je podľa rebríčka Organizácie Spojených národov najchudobnejšou krajinou na svete. Okrem chudoby čelí aj útokom džihádistov, ktoré sa sem rozšírili z Mali či Nigérie.

Zmienené tri dediny, ktoré sa stali terčom nedeľných útokov, ležia v regióne Tahoua na západe Nigeru. Ten susedí s regiónom Tillabéri ležiacim bezprostredne pri hraniciach s Mali, ktorý je veľmi častým terčom útokov džihádistov.