Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Burkine Faso zahynulo najmenej 20 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina bojuje posledné roky so silnejúcou vlnou džihádistického násilia, ktoré sa začalo na severe krajiny, ale neskôr sa rozšírilo aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom.

Ouagadougou 9. septembra (TASR) - Najmenej 20 ľudí zahynulo v nedeľu pri dvoch útokoch na severe afrického štátu Burkina Faso v regióne, ktorý sužuje džihádistické násilie. S odvolaním sa na miestne úrady a armádnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

V oblasti Barsalogho narazilo vozidlo prepravujúce ľudí a tovar na tzv. improvizované výbušné zariadenie. Explózia zabila najmenej desať cestujúcich, prevažne obchodníkov, uviedol pre agentúru bezpečnostný zdroj.

Približne 50 kilometrov od tohto miesta zabili ozbrojení útočníci desať vodičov trojkolesových vozidiel s jedlom pre ľudí vyhnaných bojmi z domovov, ktoré cestovali v konvoji, informoval miestny predstaviteľ.

Chudobná Burkina Faso bojuje posledné štyri roky so silnejúcou vlnou džihádistického násilia, ktoré sa začalo na severe krajiny po "príchode" zo susedného Mali, ale neskôr sa rozšírilo aj na východ, do blízkosti hraníc s Togom a Beninom.

Džihádisti sa čoraz viac zameriavajú na armádu bývalej francúzskej kolónie. V auguste pri útoku na vojenskú základňu na severy Burkiny Faso zabili ťažko vyzbrojení útočníci 24 ľudí.

Vlna násilia si od roku 2015 vyžiadala približne 500 mŕtvych. Na hlavné mesto Burkiny Faso, Ouagadougou, zaútočili trikrát.

Práve v Ouagadougou sa má v sobotu konať summit regionálnych hláv štátov, zameraný na rozhovory o bezpečnostnej situácii.