Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Nigeri zahynuli desiatky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Niamey 16. marca (TASR) - Desiatky ľudí zahynuli pri viacerých útokoch, ku ktorým došlo v africkom štáte Niger neďaleko hraníc s Mali. Informovali o tom v utorok miestni obyvatelia a úrady, na ktoré sa odvolávajú agentúry AFP a AP.

Pondelkové útoky v oblasti Banibangou v regióne Tillabéri sa začali napadnutím autobusu, ktorý smeroval do obce Chinedogar. O život prišlo približne 20 ľudí, uviedol jeden z miestnych obyvateľov. Podľa ďalšieho obete nakupovali na hlavnom trhovisku v Banibangou, len niekoľko kilometrov od hraníc s Mali.

"Ozbrojení banditi" následne zaútočili okolo 18.00 h v dedinách, kde zabili asi 30 ľudí, uviedol podľa AFP zdroj z bezpečnostných zložiek.

Nigerská vláda v utorok večer potvrdila, že ozbrojenci na motocykloch zabili najmenej 58 ľudí a následne ničili sklady potravín v oblasti, uviedla AP.

K zodpovednosti sa zatiaľ nikto neprihlásil, v Tillabéri sú však aktívni extrémisti patriaci k skupine Islamský štát vo veľkej Sahare (IS-GS).

Rozľahlý a nestabilný región Tillabéri hraničí s Mali, Burkinou Faso aj Beninom. Od roku 2017 v ňom platí mimoriadny stav. Oblasť zažila začiatkom januára tohto roka krvavú masakru - pri útokoch islamistov na dve tamojšie dediny zahynulo vyše 100 ľudí.