Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Predjordánsku prišli o život najmenej tri osoby

Izraelská polícia vyšetruju na mieste útoku neďaleko predjordánskeho mesta Ariel 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Napätie v Izraelom okupovanom Predjordánsku sa počas uplynulých mesiacov opätovne zvýšilo.

Ramalláh 15. novembra (TASR) - Najmenej traja ľudia prišli o život a ďalšie tri osoby utrpeli vážne zranenia v utorok počas viacerých útokov v predjordánskom meste Ariel, ktoré je osídlené Izraelčanmi. Izraelská armáda údajného útočníka zastrelila. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na záchrannú zdravotnú službu Magen David Adom (MDA).

Páchateľ podľa izraelskej armády najskôr v Ariele nožom spôsobil zranenia izraelskému vojakovi a následne napadol niekoľko civilistov na čerpacej stanici. Na úteku vrazil do viacerých vozidiel na diaľnici a zranil ďalších civilistov. Dve z obetí boli smrteľne zranené v Ariele, tretia osoba prišla o život na diaľnici.

Izraelský premiér Jair Lapid vyjadril rodinám obetí sústrasť. "Obyvatelia Izraela sa dnes prebudili do náročného a bolestivého rána. Opovrhnutiahodný terorista uskutočnil v Ariele ohavný teroristický útok," povedal premiér.

Napätie v Izraelom okupovanom Predjordánsku sa počas uplynulých mesiacov opätovne zvýšilo. Dochádza tam k ozbrojeným zrážkam medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a Palestínčanmi, ktoré si tento rok vyžiadali viac než 140 obetí z radov palestínskych Arabov.

Územia v Predjordánsku – na západnom brehu Jordánu – a východný Jeruzalem okupuje Izrael od roku 1967.