Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch zomrelo v Nigeri od začiatku roka viac ako 420 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Deväť útokov, ktoré HRW zaznamenala, sa stali v období od januára do júla tohto roka v dvoch regiónoch na západe Nigeru.

Niamey 11. augusta (TASR) - Viac ako 420 civilistov prišlo od začiatku tohto roka o život pri útokoch džihádistov v západnej časti africkej krajiny Niger a desaťtisíce ľudí museli opustiť svoje domovy. Podľa agentúry AFP to v stredu uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Členovia HRW absolvovali 11-dňovú návštevu Nigeru, počas ktorej sa stretli s predstaviteľmi úradov, zahraničnými diplomatmi či ľudskoprávnymi aktivistami.

"Ozbrojené islamistické skupiny, zdá sa, vedú v západnom Nigeri vojnu voči civilnému obyvateľstvu," uviedla Corinne Dufková, riaditeľka HRW pre subsaharský región Sahel.

Tieto ozbrojené skupiny podľa HRW takisto ničia školy a kostoly a zavádzajú obmedzenia vychádzajúce zo striktného výkladu islamu.

Deväť útokov, ktoré HRW zaznamenala, sa stali v období od januára do júla tohto roka v dvoch regiónoch na západe Nigeru.

"Táto oblasť zaznamenáva od roku 2019 dramatický nárast v počte útokov proti vojenským cieľom a – vo zvýšenej miere – voči civilistom," uviedla HRW vo svojej správe. Za útoky sú podľa HRW zodpovedné teroristické organizácie Islamský štát a al-Káida.