Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pri útoku militantov zahynuli štyria pakistanskí vojaci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupina militantov spustila z afganskej strany paľbu na príslušníkov armády, ktorí dohliadali na stavbu hraničného plota.

Islamabad 5. mája (TASR) - Najmenej štyria pakistanskí vojaci prišli v stredu o život pri útoku militantov na hraniciach krajiny s Afganistanom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanskú armádu.

Podľa agentúry AP k útoku došlo v provincii Balúčistan na juhozápade Pakistanu. Skupina militantov spustila z afganskej strany paľbu na príslušníkov armády, ktorí dohliadali na stavbu hraničného plota. Zabili najmenej štyroch vojakov. Vojaci paľbu opätovali.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Ako však pripomína DPA, na bezpečnostné zložky často útočia militanti afganského islamistického hnutia Taliban, ktorý má základne v pohraničnej oblasti na oboch stranách.

Pakistan začal s opevňovaním svojich viac ako 2500-kilometrových hraníc s Afganistanom v roku 2017 v snahe zastaviť presun islamistických militantov. Pakistan tvrdí, že dokončil zhruba 85 percent hraničného plota.

Kábul však tzv. Durandovu čiaru, vytýčenú v roku 1896 britskými vládcami, neuznáva, čo býva zdrojom napätia v jeho vzťahoch s Islamabadom.