Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na armádny konvoj prišlo o život najmenej 15 vojakov

Ofenzíva v Mali Foto: TASR/AP

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Predstavitelia armády však z neho vinia "teroristov", čo je výraz, ktorý obyčajne označuje džihádistov

Bamako 20. augusta (TASR) - Najmenej 15 vojakov prišlo o život a 34 utrpelo zranenia pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov na armádny konvoj vo vnútrozemí Mali. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na armádu.

Ozbrojenci zaútočili na konvoj v provincii Mopti. "Explodovalo vozidlo naložené výbušninami a nasledovala intenzívna streľba," uviedla armáda vo vyhlásení. Počet obetí je podľa nej "predbežný" a môže sa zvýšiť.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Predstavitelia armády však z neho vinia "teroristov", čo je výraz, ktorý obyčajne označuje džihádistov, píše AFP.

Sever Mali v roku 2012 pri ozbrojenom pokuse o štátny prevrat padol do rúk islamistov napojených na teroristické organizácie Islamský štát a al-Káida. Postup džihádistov na juhu krajiny sa podarilo zastaviť aj vďaka prítomnosti francúzskych vojakov. Malijské bezpečnostné zložky však stále - ani so zahraničnou podporou - nie sú schopné kontrolovať rozsiahle časti územia krajiny. Islamisti operujú aj na území susedných štátov Niger a Burkina Faso.