Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Útok na sudánskej hranici si vyžiadal dvanásť obetí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov v Abjí už v minulosti obvinila kočovných pastierov z kmeňa Missírija z krviprelievania.

Džuba 17. máj (TASR) - Dvanásť ľudí v nedeľu zahynulo pri útoku na dedinu v pohraničnom regióne Abjí, ktorý je predmetom sporu medzi Sudánom a Južným Sudánom. V pondelok o tom informovali miestne úrady, podľa ktorých útok spáchali kočovní pastieri z kmeňa Missírija, informuje agentúra AFP.

Predstaviteľ regionálnej samosprávy Kún Mánjít Mátjúk uviedol, že pastieri z kmeňa Missírija prišli zo Sudánu a zaútočili pred svitaním.

"Oblasť napadli z troch rôznych strán. V dôsledku útoku zahynulo 12 ľudí. Správa oblasti Abjí, rovnako ako jej obyvatelia, tvrdo odsudzuje tento brutálny, barbarský a zbabelý útok a zabíjanie nevinných ľudí," uviedol Mátjúk. Podľa neho stáli pastieri aj za piatkovým incidentom, pri ktorom zomrel jeden človek.

Podľa hovorcu Organizácie Spojených národov v Abjí (UNISFA) Daniela Adekera zahynulo počas útoku 11 ľudí. Informoval tiež o tom, že sa vo veci začalo vyšetrovanie, avšak zatiaľ nebol nikto zatknutý.

Oblasť Abjí, bohatá na ropu, je predmetom sporu od roku 2011, keď Južný Sudán získal nezávislosť. Napätie pretrváva medzi juhosudánskou etnickou skupinou Ngok Dinka a pastiermi z kmeňa Missírija zo Sudánu, ktorí tam hľadajú pastviny.

V roku 2011 Bezpečnostná rada OSN vyslala do tejto oblasti mierové sily. Stalo sa tak po krvavých zrážkach, ktoré viedli k vysídleniu približne 100.000 ľudí. Dočasné bezpečnostné sily Organizácie Spojených národov v Abjí (UNISFA) sa skladajú prevažne z etiópskych vojakov a je ich približne 4000.

UNISFA už v minulosti obvinila kočovných pastierov z kmeňa Missírija z krviprelievania.