Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na sýrsku leteckú základňu v Homse zahynulo 7 Iráncov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

K raketovému útoku na sýrsku leteckú základňu T4 došlo v pondelok pred svitaním a údajne si vyžiadal 14 ľudských životov, vrátane Iráncov.

Teherán 10. apríla (TASR) - Celkove sedem Iráncov bolo zabitých pri pondelkovom raketovom útoku na leteckú základňu T4 v stredosýrskej provincii Homs, uviedla iránska polooficiálna tlačová agentúra Tasním, ktorej údaje prevzala agentúra AP.

Rusko a sýrska armáda obvinili z leteckého útoku na základňu Izrael. Poradca iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, Alí Akbar Velajátí, vyhlásil v utorok po príchode do sýrskeho hlavného mesta Damask, že tento nálet "nezostane bez odpovede".

Agentúra Tasním v utorkovej správe napísala, že telá obetí už prepravili do iránskej metropoly Teherán. Pohreby sa majú konať v jednotlivých mestách, odkiaľ tieto osoby pochádzali. Dve z obetí, Hamíd Rézaí a Hodždžatolláh Nočamaní, pochádzali z Teheránu.

Agentúra Tasním nezverejnila vojenské hodnosti obetí ani ďalšie informácie.

Irán v pondelňajšej správe informoval o štyroch zabitých, vrátane plukovníka iránskych revolučných gárd, zložky ozbrojených síl Iránu, ktorá je oddelená od armády.

K raketovému útoku na sýrsku leteckú základňu T4 došlo v pondelok pred svitaním a údajne si vyžiadal 14 ľudských životov, vrátane Iráncov, napísala AP s odvolaním sa na organizáciu monitorujúcu vojnu v Sýrii.

Irán je kľúčovým spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a poslal tisíce ozbrojených mužov, aby posilnili jeho armádu. Stovky z nich prišli v Sýrii o život.