Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri útoku na základňu v Sýrii zahynuli dvaja vládni vojaci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Damasku šlo o nálet izraelskej armády.

Damask 13. novembra (TASR) - Pri útoku na leteckú základňu neďaleko sýrskeho mesta Homs prišli v nedeľu večer o život dvaja vojaci sýrskej vládnej armády a ďalší traja utrpeli zranenia. Podľa Damasku šlo o nálet izraelskej armády. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na sýrske vládne médiá.

Sýrska tlačová agentúra SANA dodala, že sýrska protivzdušná obrana reagovala na "nepriateľské ciele" a "niekoľko z nich" zneškodnila.

S odvolaním sa na vojenský zdroj SANA spresnila, že terčom útoku bola vládna letecká základňa Šajrát. Okrem obetí na životoch a zranených došlo aj k materiálnym škodám.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii tiež informovalo o výbuchoch v oblasti leteckej základne Šajrát, pričom uviedlo, že boli odpálené štyri rakety.

V danej oblasti sa nachádza viacero vojenských objektov, ktoré využíva nielen režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ale aj jeho spojenci - skupiny podporované Iránom - vrátane libanonského šiitského hnutia Hizballáh.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne podniká nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Predpokladá sa, že izraelská armáda uskutočnila už niekoľko stoviek takýchto útokov.

Izrael sa k útokom, ktoré podniká v Sýrii, zvyčajne nevyjadruje. Izraelská armáda ich však odôvodňuje ako nevyhnutné, aby zabránila Iránu – "úhlavnému nepriateľovi" židovského štátu – získať oporné body v blízkosti izraelských hraníc.