Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku neďaleko Paríža bol sťatý muž

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K útoku došlo okolo 17.00 h neďaleko školy v meste Conflans Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža.

Paríž 16. októbra (TASR) - Francúzska polícia zastrelila v piatok muža, ktorý krátko predtým neďaleko Paríža zabil stredoškolského učiteľa. Podrezal mu hrdlo priamo na ulici, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu. Podľa agentúry AFP sa stal obeťou útočníka učiteľ dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Policajný zdroj uviedol, že svedkovia počuli útočníka kričať "Alláhu akbar!" (Boh je najväčší!). Hovorca polície poznamenal, že túto informáciu preverujú.

Agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na predstaviteľov protiteroristických úradov informovali, že pri útoku bol muž sťatý.

Útok sa odohral okolo 17.00 h neďaleko školy v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža.

Útočník utrpel ťažké zranenia po tom, čo ho v susednom meste postrelili policajti, uviedli zdroje blízke vyšetrovaniu. Podľa informácií televízie BFMTV útočník zomrel.

Prokuratúra uviedla, že prípad vyšetruje ako "vraždu spojenú s teroristickou organizáciou".

Podľa zdrojov AFP policajti dorazili na miesto po prijatí hovoru o podozrivej osobe, ktorá sa prechádzala v blízkosti školy.

Tam našli mŕtveho muža a o 200 metrov ďalej uvideli podozrivého muža vyzbrojeného predmetom podobným nožu. Muž policajtov ohrozoval, začali preto strieľať a ťažko ho zranili.

Polícia miesto ohraničila páskou a dorazili tam aj pyrotechnici, keďže panovalo podozrenie na prítomnosť vesty s výbušninami, uviedol zdroj.


Výberová chronológia útokov nožom v Európe od začiatku roka 2020


3. januára 2020
Francúzsko: Muža, ktorý pobodal niekoľko ľudí pri Paríži, bezpečnostné zložky zastrelili. K incidentu došlo v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža.

6. januára 2020
Nemecko: Nemecká polícia smrteľne postrelila Turka ozbrojeného nožom, ktorý sa v meste Gelsenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko pokúsil zaútočiť na policajtov.

16. januára 2020
Česko: V nemocnici v stredočeskom meste Slaný sa 71-ročný pacient začal po dvoch dňoch hospitalizácie sebapoškodzovať a s nožom v ruke ohrozoval zdravotníkov. Nemocničná ochranka ho postrelila pištoľou.

30. januára 2020
Česko: Muž vyzbrojený dvoma nožmi a teleskopickým obuškom sa pokúsil vniknúť do budovy českej Poslaneckej snemovne v čase prebiehajúcej schôdze dolnej komory českého parlamentu. Zaútočil na jedného zo strážcov, policajtom sa ho následne podarilo spacifikovať.

2. februára 2020
Belgicko: Belgickí policajti postrelili ženu, ktorá zaútočila nožom na chodcov v meste Gent, pričom zranila dvoch ľudí.

18. marca 2020
Česko: Pražskí policajti zneškodnili muža, ktorý v električke útočil nožom na ľudí. Podozrivý sa nechcel upokojiť a zaútočil aj na zasahujúcich policajtov, ktorí ho spacifikovali strelou do stehna.

4. apríla 2020
Francúzsko: Dve obete na životoch a najmenej šesť zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral v obchodnom centre i na ulici v meste Romans-sur-Isere ležiacom na juhovýchode Francúzska. Muž bol obvinený z vraždy spojenej s teroristickým činom, konal sám, bez podpory teroristickej organizácie.

15. apríla 2020
Francúzsko: Francúzski policajti zastrelili na jednom z parížskych predmestí muža pravdepodobne afganského pôvodu, ktorý ich ohrozoval nožom. Policajti spozorovali muža ozbrojeného dlhým nožom, najprv sa im vyhrážal a potom sa na nich vrhol.

29. apríla 2020
Nemecko: Skupina piatich až siedmich neznámych mužov zaútočila v Hanau nožmi na okoloidúcich, pričom spôsobili zranenia štyrom osobám.

21. mája 2020
Rakúsko: Najmenej šesť zranených si vyžiadali útoky nožom, ku ktorým došlo v rakúskom kúpeľnom meste Baden, ležiacom necelých 30 kilometrov od Viedne. Predpokladaný útočník, 19-ročný muž, bol zadržaný.

21. júna 2020
Británia: Traja ľudia prišli o život a traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading. Zadržaný bol predpokladaný páchateľ, 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.

26. júna 2020
Británia/Škótsko: Útočník zranil nožom v centre škótskeho mesta Glasgow šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.

13. augusta 2020
Nórsko: Dvaja ľudia utrpeli bodné zranenia pri incidente v druhom najväčšom nórskom meste Bergen ležiacom na západe krajiny. Útočníčku následne zadržala polícia.

6. septembra 2020
Británia: Jedného mŕtveho a sedem pobodaných, z toho dvoch ťažko zranených, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v anglickom meste Birmingham.

25. septembra 2020
Najmenej dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom neďaleko bývalej redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo vo francúzskej metropole Paríž.