Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku ozbrojencov zahynulo v Pakistane najmenej desať vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa prihlásilo separatistické hnutie Balúčistanská oslobodzovacia armáda.

Islamabad 28. januára (TASR) - Najmenej desať vojakov prišlo o život pri útoku skupiny ozbrojencov na vojenské stanovište v nepokojnom regióne na juhozápade Pakistanu. Išlo o najsmrteľnejší útok na tamojšie bezpečnostné zložky za uplynulé mesiace. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu armádu.

K útoku došlo v odľahlom okrese Keč v provincii Balúčistan. Armáda vo štvrtok neskoro večer oznámila, že pri prestrelke, ktorá trvala niekoľko hodín, bol zabitý najmenej jeden povstalec a ďalší traja boli zatknutí.

K zodpovednosti za útok sa prihlásilo separatistické hnutie Balúčistanská oslobodzovacia armáda (BLA). Podľa povstalcov prišlo o život 17 príslušníkov armády.

DPA poznamenala, že počet obetí nebolo možné nezávisle overiť, keďže región je pre novinárov a cudzincov neprístupný.

Balúčistan je najväčšia provincia Pakistanu a hraničí s Afganistanom a Iránom. Táto oblasť je sužovaná násilnosťami zo strany islamistických militantov, sunnitských sektárskych skupín a etnických balúčskych povstalcov, ktorí sa snažia oddeliť región od Pakistanu.

Väčšina násilností je reakciou na investičné plány Pekingu, ktorých cieľom je prepojenie čínskej oblasti Sin-ťiang s Arabským morom v Balúčistane prostredníctvom cestnej komunikácie a železničných tratí, píše DPA.