Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri útoku Talibanu na mesto Kundúz zahynulo osem vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe strany viedli v posledných mesiacoch viackrát boje vo vidieckych oblastiach krajiny, avšak útok extrémistov na väčšie mesto predstavuje v tomto smere vážnu eskaláciu.

Kábul 19. mája (TASR) - Osem afganských vojakov zahynulo v utorok počas útoku militantov z hnutia Taliban na strategicky dôležité mesto Kundúz na severe Afganistanu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej predstavuje útok na provinčnú metropolu vážnu eskaláciu vo vzájomných vzťahoch Talibanu s ústrednou vládou v Kábule.

Útok na Kundúz, ktorý Taliban v minulosti už dvakrát dobyl, sa podľa miestnych úradov začal o 13.00 h miestneho času (8.30 h SELČ) a mal za následok ťažké boje na predmestiach.

"Útok sme odrazili za pomoci vzdušných síl,"
uviedli miestne úrady. Afganský minister obrany Assadulláh Chálid v tejto súvislosti uviedol, že Taliban "utrpel ťažké straty".

Okrem vojakov zahynuli pri bojoch aj traja civilisti a 55 ďalších utrpelo zranenia.

Ako pripomína AFP, obe strany viedli v posledných mesiacoch viackrát boje vo vidieckych oblastiach krajiny, avšak útok extrémistov na väčšie mesto predstavuje v tomto smere vážnu eskaláciu.

Podľa najnovšej správy OSN, o ktorej informovala v utorok agentúra AP, počet obetí konfliktu v Afganistane stále stúpa, pričom zodpovednosť za ne nesie ako Taliban, tak aj vládne sily. Za mesiac apríl OSN obvinila Taliban zo smrti 208 civilistov a afganské bezpečnostné sily zo smrti 172.

OSN tiež vyjadrila znepokojenie nad intenzívnejšími útokmi a brutalitou teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Len minulý týždeň zahynulo 24 ľudí, vrátane dvoch novorodencov, počas útoku na pôrodnícke oddelenie nemocnice v šiitskej štvrti afganskej metropoly Kábul. Taliban poprel účasť na útoku. USA ho pripísali IS.