Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Bagdade zahynulo 5 civilistov,USA hrozia zavretím ambasády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pôvodným cieľom útoku bolo pravdepodobne letisko, raketa však zasiahla obývanú oblasť.

Bagdad 28. septembra (TASR) - Spojené štáty varovali Irak, že uzavrú svoje veľvyslanectvo v Bagdade, ak tamojšia vláda nepodnikne svižné a rozhodné kroky na zastavenie neustálych útokov proti záujmom USA a ich spojencov. Útoky údajne vykonávajú milície s podporou Iránu a iné ozbrojené zložky. V pondelok to uviedli predstavitelia USA a Iraku, informuje agentúra AP.

Bezprostredne po zverejnení správy iracká armáda uviedla, že raketový útok v blízkosti bagdadského letiska si vyžiadal životy piatich civilistov - dvoch žien a troch detí -, pričom dve deti utrpeli vážne zranenia. Pôvodným cieľom útoku bolo pravdepodobne letisko, raketa však zasiahla obývanú oblasť, uviedol nemenovaný člen irackých bezpečnostných zložiek.

K ďalšiemu útoku došlo v pondelok juhozápadne od Bagdadu, keď bomba zasiahla konvoj nesúci zásoby pre americkú armádu. Od októbra minulého roka sa v Iraku uskutočnilo takmer 78 útokov na záujmy USA, píše agentúra AFP.

O možnom zavretí ambasády informoval minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo irackého prezidenta minulý týždeň v utorok, pričom hrozbu zopakoval irackému premiérovi v sobotu. Nejde však o ultimátum, spresnil nemenovaný zdroj z vlády USA.

Spojené štáty sa k tvrdeniam oficiálne nevyjadrili, avšak vláda prezidenta Donalda Trumpa sa doteraz neostýchala vyjadriť svoj hnev a obavy v súvislosti s raketovými útokmi v blízkosti svojej ambasády, komentuje AP.

Washington umožňuje Bagdadu dovážať iránsky zemný plyn, bez ktorého by Irak nedokázal naplniť svoje energetické potreby. Minulý týždeň však ministerstvo zahraničných vecí USA skrátilo trvanie tejto výnimky zo sankcií voči Iránu zo 120 na 60 dní, čo je podľa AP dôkaz rastúceho napätia medzi týmito dvoma krajinami.

Vysokopostavení irackí predstavitelia sa zaviazali útoky vyšetriť a zvýšili počet príslušníkov bezpečnostných síl v bagdadskej Zelenej zóne, v ktorej sídli aj veľvyslanectvo USA.