Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Mjanmarsku zomreli dvaja ľudia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v deň celoštátnych štrajkov pri príležitosti prvého výročia vojenského prevratu v krajine.

Rangún 1. februára (TASR) - Dvaja ľudia zahynuli a ďalších 38 utrpelo zranenia pri utorkovom útoku na zhromaždenie podporovateľov armády na východe Mjanmarska. Stalo sa tak v deň celoštátnych štrajkov pri príležitosti prvého výročia vojenského prevratu v krajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa mjanmarských bezpečnostných síl.

K útoku došlo v čase, keď odporcovia vlády vojenskej junty vyzvali na "tichý štrajk" s cieľom vyprázdniť ulice miest. Na obyvateľov apelovali, aby zostali doma, a takisto vyzvali podniky, aby svoje prevádzky nechali od 10.00 h do 16.00 h zatvorené. Neskôr sa konal aj protest, počas ktorého mali ľudia robiť hluk.

Do hromadného potlesku o 16.00 h miestneho času (10.30 h SEČ) sa zapojili obyvatelia miest Rangún a Mandalaj, čo znamenalo koniec "tichého štrajku", uviedli korešpondenti AFP a miestni obyvatelia.

Za účasť na proteste v Rangúne zatkli desať ľudí, informovali miestne médiá.

Junta nariadila, aby obchody zostali otvorené, ale ulice Rangúnu sa napriek tomu začali vyprázdňovať o 10.00 h. Rovnaká situácia nastala aj v Mandalaji a v Taninsarijskej oblasti na juhu krajiny.

AFP pripomína, že v dôsledku predošlých "tichých štrajkov", ktoré sa konali vlani v decembri, sa takisto vyprázdnili ulice miest a obcí po celej krajine. Utorkové štrajky však boli poznačené aj násilím voči junte.

Na dav vracajúci sa z provojenského zhromaždenia v meste Tachileik na východe krajiny boli v utorok okolo poludnia hodené dva granáty, uviedol predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity a potvrdil správy miestnych médií o incidente.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

K vojenskému prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára 2021, v deň, keď sa mal zísť novozvolený parlament. Armáda vtedy zrušila výsledky volieb, zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Celoštátne protesty proti prevratu vojenská junta krvavo potlačila. Podľa miestnej monitorovacej skupiny bolo zabitých takmer 1500 ľudí a ďalších viac než 11.000 osôb zadržali.