Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Somálsku zahynulo 54 príslušníkov mierových jednotiek

Príslušníci bezpečnostných síl v uliciach somálskeho hlavného mesta Mogadišo v utorok 21. februára 2023. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok z 26. mája sa prihlásila skupina aš-Šabáb.

Kampala 4. júna (TASR) - Najmenej 54 príslušníkov mierových jednotiek Africkej únie (AÚ) prišlo minulý týždeň o život pri útoku militantov na základňu, v ktorej sídlia ugandské jednotky v Somálsku. V nedeľu to oznámil ugandský prezident Yoweri Museveni. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Objavili sme bezvládne telá 54 padlých vojakov vrátane veliteľa," uviedol Museveni vo vyhlásení zverejnenom na svojom oficiálnom účte na Twitteri v sobotu neskoro večer.

K zodpovednosti za útok z 26. mája sa prihlásila skupina aš-Šabáb.

Militanti smerovali s autom naloženým výbušninami na základňu v Bulo Marer, ležiacu 120 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Mogadišo, na čo vypukla prestrelka, uviedli miestni obyvatelia a somálsky vojenský veliteľ.

Militantná skupina aš-Šabáb napojená na teroristickú sieť al-Káida sa od roku 2006 snaží zvrhnúť somálsku vládu, podporovanú mierovými jednotkami AÚ. Tá vlani v auguste spustila vojenskú ofenzívu proti militantom z aš-Šabábu.

Prechodná misia AÚ v Somálsku (ATMIS) nahradila Misiu AÚ v Somálsku (AMISOM) na začiatku apríla 2022. Mierové jednotky pochádzajú z Ugandy, Burundi, Džibuti, Etiópie a Kene, pričom jej príslušníci sú rozmiestnení v južnej a strednej oblasti Somálska.