Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu v rafinérii vo Venezuele stúpol na 39

Foto: TASR/AP

Po explózii, ktorá zničila niekoľko okolitých domov, vypukol požiar v najmenej dvoch nádržiach ropy.

Caracas 26. augusta (TASR) - Na 39 stúpol počet obetí sobotného výbuchu a požiaru v najväčšej ropnej rafinérii vo Venezuele, informovali v noci nadnes miestne úrady.

Ďalších 80 ľudí utrpelo zranenia. Venezuelský prezident Hugo Chávez v sobotu vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok a nariadil vyšetriť príčiny explózie, uviedla agentúra AP.


Explóziu v rafinérii v meste Amuay spôsobil v skorých ranných hodinách miestneho času únik plynu. Išlo o najhoršie priemyselné nešťastie v štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v nedávnej histórii.

Venezuelský minister ropného priemyslu Rafael Ramírez informoval, že prevádzku rafinérie zastavili. Dodal, že jej činnosť by mali obnoviť v priebehu dvoch dní.

Foto: TASR/AP
Smrtiaci výbuch vo venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA nasledoval po rade menších nehôd a neplánovaných odstávok, ku ktorým dochádzalo v poslednom desaťročí. Kritici obviňovali vládu venezuelského prezidenta Huga Cháveza zo zlého riadenia spoločnosti.

Venezuelská štátna televízia odvysielala zábery, ako nad rafinériou na úsvite stúpa dym a na mieste nešťastia pracujú záchranári.

Podľa slov Stelly Lugovej, guvernérky venezuelského štátu Falcón, explózia zasiahla aj niekoľko domov v oblasti a medzi obeťami bolo aj 10-ročné dieťa. Dodala, že riziko ďalšej explózie nehrozí.


Lugová zdôraznila, že podľa Chávezových príkazov začali uplatňovať plán pre nepredvídané udalosti a v prvom rade sa snažia postarať o ľudí, postihnutých týmto nešťastím.