Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu bomby v Sýrii zahynul plukovník iránskych revolučných gárd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael podľa iránskej agentúry "nepochybne dostane adekvátnu odpoveď za tento zločin".

Damask 23. novembra (TASR) - Plukovník iránskych revolučných gárd bol zabitý pri výbuchu bomby v okolí sýrskeho hlavného mesta Damask. V stredu o tom informovali iránske médiá, ktoré zodpovednosť z útoku pripísali Izraelu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Plukovník Davúd Džafárí - jeden z iránskych vojenských poradcov pôsobiacich v Sýrii a príslušník vzdušných síl revolučných gárd - bol zabitý podomácky vyrobenou bombou nastraženou (v pondelok) na ceste neďaleko Damasku spojencami sionistického (izraelského) režimu," napísala tlačová agentúra Tasním, ktorá citovala vyhlásenie revolučných gárd.

Izrael podľa iránskej agentúry "nepochybne dostane adekvátnu odpoveď za tento zločin".

Irán je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a spolu s Ruskom ho podporuje v občianskej vojne, ktorá sužuje Sýriu už vyše desaťročie. Teherán poskytuje Damasku finančnú aj vojenskú pomoc, ale tvrdí, že jeho sily majú v Sýrii iba poradnú úlohu.

Izrael vykonáva v Sýrii letecké útoky predovšetkým na lokality, kde sú rozmiestnené iránske a proiránske sily. K týmto vojenským akciám sa však Izrael vyjadruje len veľmi zriedka. Celkovo už od roku 2011 vykonal Izrael v Sýrii stovky vzdušných a raketových útokov, ktorých terčom boli sýrske a proiránske ciele.

V marci iránske revolučné gardy ohlásili smrť dvoch vysokopostavených dôstojníkov zabitých pri izraelskom útoku v Sýrii, pričom pohrozili odvetou.