Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu bomby na severe Sýrie zahynul americký a britský vojak

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa americkej armády k útoku došlo v noci zo štvrtka na piatok. Bezprostredne nebolo známe ani to, kto zaň nesie zodpovednosť.

Manbidž 30. marca (TASR) - Dvaja vojaci medzinárodnej koalície pod vedením USA zahynuli pri výbuchu bomby v blízkosti mesta Manbidž na severe Sýrie. Jeden z nich bol Američan a druhý Brit, informovala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov oboch krajín.

Pri explózii utrpeli zranenia ešte ďalší piati koaliční vojaci. Odkiaľ pochádzali, nebolo bezprostredne jasné.

Medzinárodná koalícia bojujúca proti extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS) neuviedla, kde presne k útoku došlo ani ďalšie detaily.

Agentúra AP však citovala miestneho sýrskeho predstaviteľa, ktorý hovoril o výbuchu nálože nastraženej na ceste v nepokojnom, etnicky zmiešanom arabsko-kurdskom meste Manbidž neďaleko hraníc s Tureckom.

Podľa americkej armády k útoku došlo v noci zo štvrtka na piatok. Bezprostredne nebolo známe, kto zaň nesie zodpovednosť.

Zabitie príslušníka britskej armády pri výbuchu improvizovaného výbušného zariadenia v Sýrii bez ďalších podrobností potvrdil hovorca ministerstva obrany v Londýne. Vojak sa podľa neho spolu s americkými kolegami zúčastňoval na operácii proti bojovníkom IS.

Podľa televízie Sky News išlo o príslušníka britských špeciálnych síl.