Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu nálože v Turecku zahynuli štyria ľudia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Explózia zasiahla vozidlo s dedinčanmi vracajúcimi sa domov zo zberu dreva.

Ankara 12. septembra (TASR) - Štyria ľudia prišli o život a ďalších 13 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej pri ceste, ku ktorému došlo vo štvrtok v provincii Diyarbakir ležiacej na juhovýchode Turecka. Informovala o tom agentúra AFP.

Explózia nastala okolo 18.00 h miestneho času (17.00 h SELČ) v okrese Kulp. Zasiahla vozidlo s dedinčanmi vracajúcimi sa domov zo zberu dreva. Súkromná tlačová agentúra DHA uviedla, že jeho vodič stratil po výbuchu kontrolu nad vozidlom, ktoré skončilo v priekope.

"Za výbuch sú zodpovední členovia separatistickej teroristickej organizácie," uvádza sa vo vyhlásení guvernéra Diyarbakiru obsahujúcom označenie, ktoré turecká vláda používa pre členov zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

PKK spustila svoj ozbrojený boj v roku 1984; konflikt si odvtedy vyžiadal už viac než 40.000 obetí z radov kurdských ozbrojencov, tureckých policajtov a vojakov, ale i civilistov. Ozbrojené zrážky sa odohrávajú najmä na juhovýchode Turecka, kde žije prevažne kurdské obyvateľstvo.

PKK majú na svojich zoznamoch teroristických organizácií okrem Turecka aj EÚ a USA.