Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu nastraženej míny zahynuli v Mali dvaja vojaci misie OSN

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príslušníci mierových síl boli súčasťou čadského kontingentu MINUSMA, uviedol pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ tábora misie v Kidale.

Bamako 17. októbra (TASR) - Pri výbuchu bomby nastraženej pri ceste na severe Mali prišli v pondelok o život dvaja vojaci misie OSN. Ich štyria kolegovia boli ťažko zranení, informovala misia OSN v Mali (MINUSMA) na platforme Twitter. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Misia OSN spresnila, že k výbuchu improvizovaného výbušného zariadenia došlo v čase, keď hliadka OSN v okolí lokality Tessalite v regióne Kidal vyhľadávala a zneškodňovala nastražené míny.

Príslušníci mierových síl boli súčasťou čadského kontingentu MINUSMA, uviedol pod podmienkou zachovania anonymity predstaviteľ tábora misie v Kidale.

MINUSMA - integrovaná stabilizačná misia OSN v Mali - bola spustená v roku 2013 s cieľom pomôcť Mali - jednej z najchudobnejších krajín sveta - reagovať na útoky džihádistov.

MINUSMA je jednou z najväčších mierových operácií OSN. Podľa štatistiky k máju tohto roku v nej bolo nasadených postupne 17.612 vojakov, policajtov, civilistov a dobrovoľníkov.

Počas plnenia úloh misie prišlo o život 276 jej príslušníkov, čo je súčasne jedna z najvyšších bilancií obetí v histórii operácií "modrých prilieb". Takmer štvrtina z týchto úmrtí bola spôsobená práve improvizovanými výbušnými zariadeniami (IED).

Džihádistické povstanie vypuklo v Mali v roku 2012, a to na severe krajiny, odkiaľ sa postupne rozšírilo do centrálnych oblastí Mali i do susedného Nigeru a Burkiny Faso.