Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VÝBUCH MUNÍCIE V OSTRAVE: Na mieste evidujú jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Muž, ktorý zomrel, utrpel podľa záchranárov mnohopočetné zranenia.

Ostrava 8. apríla (TASR) - V ostravskej štvrti Hulváky sa pred 08.00 h SELČ ozvala explózia. Pri výbuchu na Knüpferovej ulici zahynul muž a ďalší utrpel zranenia hlavy. Na mieste sa robili výkopové práce. Polícia po poludní potvrdila, že vybuchla stará munícia z druhej svetovej vojny. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Na mieste zasahovali zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) a policajní pyrotechnici. Policajti evakuovali asi 50 ľudí z okolitých domov v okruhu 300 metrov. Nie je jasné, kedy sa budú môcť vrátiť domov.

Podľa policajnej hovorkyne Evy Michalíkovej bol na miesto pôvodne zavolaný špeciálny pyrotechnický robot, ktorý mal miesto prehľadať. Nakoniec to však nebolo potrebné.

Policajti zatiaľ odhadujú, že evakuovaní ľudia sa budú môcť vrátiť domov zrejme až večer.

Muž, ktorý zomrel, utrpel podľa záchranárov mnohopočetné zranenia. "Na mieste im podľahol ešte pred naším príchodom," uviedol hovorca krajskej záchrannej služby Lukáš Humpl a dodal, že zosnulý mal 49 rokov.

Záchranári ošetrovali na mieste 31-ročného muža, pravdepodobne išlo tiež o pracovníka stavby. Výbuch ho odhodil niekoľko metrov. Bol pri vedomí, po ošetrení ho odviezli na urgentný príjem Mestskej nemocnice Ostrava, spresnil Humpl.

Zranený pacient po vyšetrení na vlastnú žiadosť z nemocnice odišiel. Absolvoval celotelové CT vyšetrenie. Podľa hovorkyne nemocnice Andrey Vojkovskej má muž povrchové zranenia.

Pri výkope boli v čase výbuchu traja ľudia. Jeden zomrel, druhý je zranený a tretí vyviazol bez zranenia. Podľa jednej policajnej verzie si zrejme pracovník myslel, že narazil na starú kanalizačnú rúrku. Tú sa rozbrusovačkou pokúšal rozrezať a vtedy nastala explózia, uviedla policajná hovorkyňa.

V okresoch Opava a Ostrava sú nálezy nevybuchnutej munície časté. Okolím Opavy a Ostravy postupovali na jar 1945 vojaci Červenej armády a jednotiek Prvého československého armádneho zboru. Ostravsko-opavská operácia bola jednou z najvýznamnejších vojenských bitiek druhej svetovej vojny na území niekdajšieho Československa, pripomína iDNES.cz.