Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Pri výbuchu v Pásme Gazy zahynulo osem izraelských vojakov

Izraelskí vojaci riadia tank pri hranici medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Vo vojne dosiaľ zahynulo 306 príslušníkov izraelskej armády, uvádza AFP.

Tel Aviv 15. júna (TASR) - Osem izraelských vojakov zahynulo v sobotu pri výbuchu obrneného vozidla neďaleko mesta Rafah v Pásme Gazy, oznámila izraelská armáda. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Počas vojenskej operácie na juhu Pásma Gazy zahynul 23-ročný kapitán Wassem Mahmud a sedem ďalších vojakov, uviedla armáda vo vyhlásení. Izraelskí vojaci zahynuli pri výbuchu obrneného vozidla Namer, v ktorom cestovali, neďaleko mesta Rafah na juhu Gazy, kde vojaci zvádzajú prudké pouličné boje s palestínskymi militantmi.

"Osem našich najlepších synov bolo zabitých v Rafahu," napísal v príspevku na sieti X izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac. "Aj keď vedeli, aká je cena, odvážne vstúpili do Gazy, aby dokončili misiu zničenia Hamasu a oslobodenia rukojemníkov."

Podľa AFP patrí smrť týchto vojakov k najväčším stratám pre izraelskú armádu od začiatku pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy, ktorá začala po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka.

V januári zahynulo 21 vojakov po tom, čo palestínski militanti zaútočili ručným protitankovým granátometom na tank, ktorý bol v blízkosti dvoch budov, kde vojaci pripravovali výbušninu na demoláciu týchto stavieb. Budovy, izraelskou armádou identifikované ako "teroristická infraštruktúra", sa pri predčasnom výbuchu náloží zrútili priamo na vojakov.

Vo vojne dosiaľ zahynulo 306 príslušníkov izraelskej armády, uvádza AFP.