Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pri Káhire sa vykoľajil vlak, hlásia vyše 100 zranených ľudí

Bezpečnostné sily strážia okolie pri vykoľajenom vlaku v egyptskej provincii Qalyubia, 18. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Egyptská polícia zadržala rušňovodiča a niekoľko ďalších pracovníkov železníc za účelom výsluchu.

Káhira 18. apríla (TASR) - Najmenej 11 mŕtvych a 98 zranených si vyžiadalo vykoľajenie vlaku, ku ktorému došlo v nedeľu severne od egyptskej metropoly Káhira. O aktualizovanej bilancii železničného nešťastia informovala agentúra AFP.

K nehode, ktorej príčina nebola bezprostredne známa, došlo v provincii Kaljúbíja v oblasti nílskej delty, približne 40 kilometrov od Káhiry.

Vykoľajili sa štyri vozne osobného vlaku, ktorý smeroval z Káhiry do mesta Mansúra ležiaceho na severe krajiny. Na miesto bolo vyslaných viac ako 60 sanitiek.
Ľudia sa zhromažďujú na mieste, kde sa vykoľajil osobný vlak, 18. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Egyptská polícia zadržala rušňovodiča, jeho pomocníka a najmenej osem ďalších pracovníkov železníc za účelom výsluchu. Prezident Abdal Fattáh Sísí poveril vyšetrením príčin nešťastia úrad podliehajúci egyptskej armáde.

Svetové agentúry pripomínajú, že na egyptských železniciach v posledných rokoch zaznamenali viacero tragických nehôd. K predchádzajúcej, ktorá si vyžiadala 15 zranených, došlo len pred niekoľkými dňami. Koncom marca si zrážka dvoch vlakov v južnom Egypte vyžiadala približne 20 mŕtvych a 200 zranených.

K častým železničným nešťastiam, ktorých v tejto krajine ročne zaznamenajú stovky, prispieva nedostatočná údržba a zastaraná traťová infraštruktúra. Marcovú zrážku vlakov zapríčinila podľa vyšetrovateľov hrubá nedbalosť pracovníkov železníc.